Hur ska jag leva med en sjuk bukspottkörtel?

Förra året sökte jag läkare därför att jag hade smärtor i ryggen, magen och mellangärdet. Jag fick remiss till ultraljudsundersökning och även prover togs. Långt...

Förra året sökte jag läkare därför att jag hade smärtor i ryggen, magen och mellangärdet. Jag fick remiss till ultraljudsundersökning
och även prover togs. Långt om länge fick jag svar att min bukspottkörtel
var något förtvinad. Nu är min fråga: Vad gör jag åt detta?
Ska jag hålla särskild diet, och i så fall vad? Finns någon medicin för denna åkomma? Jag dricker ingen alkohol och försöker äta så fettsnålt som möjligt, men vet inte om det är rätt kosthållning.
Vore mycket tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du gör helt rätt när du undviker alkohol och minskar på fettet i kosten.
Stora middagar och festmåltider frestar på bukspottkörteln.
Du bör avstå från att bli proppmätt och undvika sådan mat som du märker
gör dig illamående.

Bukspottkörteln (på läkarspråk pankreas) bildar dels insulin och dels bukspott som smälter maten och neutraliserar saltsyran från magsäcken.
Om bukspottkörteln blir överstimulerad eller irriterad så kan bukspottet aktiveras för snabbt så att själva körteln kan brytas ner.
Tillståndet kallas bukspottkörtelinflammation (pankreatit).
Efter flera sådana inflammationer kan bukspottkörteln bli ärrig och minska i storlek. Den fungerar då sämre.
Symtomen är buksmärtor som också går ut i ryggen och skulderbladen, samt avmagring. Avföringen innehåller då fett som tarmen inte kunnat suga upp. Någon gång får man också diabetes på grund av insulinbrist.

Vanligaste orsaken till en skadad bukspottkörtel är gallstenar som fastnat,
och långvarig överkonsumtion av alkohol. Men också påssjukevirus, tidigare magoperationer, läkemedelsbiverkningar, högt kalkvärde och höga blodfetter, liksom vissa ärftliga åkommor, kan påverka bukspottkörteln menligt.
Slutligen finns det faktiskt även okända orsaker som läkarvetenskapen inte kan förklara i dag.

Värktabletter av typen Alvedon samt tabletter med matsmältningsenzymer kan delvis lindra besvären. Men viktigast är nog att, som du gör, äta och dricka försiktigt.

Scroll to Top