Kan cancer vara smittsam?

Min svärson har fått en tumör i prostatan och strålats för det. Både han och min dotter är pensionärer. Nu undrar jag: om han blir...

Min svärson har fått en tumör i prostatan och strålats för det. Både han och min dotter är pensionärer. Nu undrar jag: om han blir så bra att han klarar av samlivet, finns det då risk för att hans sperma smittar så att min dotter också får cancer? Det kanske kan finnas kvar sådana bakterier? Man begriper sig ju inte på detta. Jag vill inte tala med dem själva om problemet, man kanske oroar sig i onödan. Men jag skulle vara tacksam för svar i tidningen.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, cancer smittar inte och kan inte överföras från människa till människa. Detta gäller för alla slags tumörer. En patient med lungcancer sprider inte sin sjukdom genom att hosta och om man har cancer i tarmen eller magen så behöver man inte ha extra skärpt hygien vid toalettbesök. En cancer i könsorganen utgör inte heller någon risk, men sjukdomen bör rimligen vara under kontroll och i lugnt skede för att samlivet ska fungera bra.

Varför det är så vanligt med just prostatacancer hos äldre män vet inte forskarna. Ärftlighet spelar såvitt man i dag vet en ganska liten roll. Olika delar av jorden uppvisar emellertid olika stor förekomst av denna cancerform. Det är t.ex. 50 gånger vanligare med prostatacancer i Europa och USA jämfört med Japan eller Kina. Kanske är det något i kosten eller i vår västerländska miljö som påverkar. Något säkert samband med rökning, om man är gift, har många barn, lever i celibat eller om man haft tidigare könssjukdom finns däremot inte. Bakterier är inte heller orsak till prostatacancer.

Du behöver alltså inte oroa dig för att din dotter skulle kunna smittas av sin mans cancer. Förhoppningsvis har läkarna fått hans sjukdom under kontroll så att de kan få ett bra liv tillsammans.

Scroll to Top