Sök alltid läkare om det blöder från tarmen!

Sedan en tid tillbaka har jag blött i ändtarmen, framför allt när jag bajsar. Jag tror inte att det kommer från “insidan” av mig utan...

Sedan en tid tillbaka har jag blött i ändtarmen, framför allt när jag bajsar. Jag tror inte att det kommer från “insidan” av mig utan jag funderar på om det kan vara sår runt slutet av ändtarmen. Vad tror du det kan vara? Jag skulle vara väldigt tacksam om du kunde stilla min oro. Tack på förhand.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du upprepade gånger observerat rött blod i toalettstolen när du haft avföring och fått blod på pappret när du torkat dig så bör du absolut söka läkare och bli undersökt. Doktorn kommer att känna på ändtarmen och undersöka den med en smal tarmkikare. Du behöver inte alls känna dig generad. Läkarna och sjuksköterskorna tar sådana här besvär på djupaste allvar och har full tystnadsplikt.

Du frågar vad orsaken kan vara. Ja, blodet kommer från ett blodkärl som gått sönder vilket betyder att du har ett sår någonstans i slutet av tarmen. Vanligt är att en hemorrojd brustit. Hemorrojder är starkt vidgade blodkärl som sitter alldeles ytligt i övergången mellan hud och tarm. De kan någon gång bli svullna, klämda eller drabbas av blodpropp och gör då extra ont. Hemorrojder kan komma av sig själv utan bakomliggande sjukdom. De är lite vanligare under graviditet och om man har trög mage och krystar mycket vid toalettbesök. Om salva och stolpiller inte hjälper så brukar hemorrojder behandlas genom en mindre operation eller med åtsnörande gummiband. Även sprutbehandling förekommer.

En annan åkomma som kan blöda är sprickbildning i slemhinnan i ändtarmsöppningen. Sprickorna gör väldigt ont och uppstår när avföringen är extra hård och stor. Behandlingen är bedövningssalva och mjukgörande medel mot hård mage.

Det händer någon gång att slemhinnan nederst i ändtarmen buktar ut ur tarmöppningen vid krystning och sedan inte drar sig tillbaka naturligt utan måste tryckas upp med handen. Tillståndet kallas prolaps och liknar ganska mycket hemorrojdbesvär men blöder mindre.

Inflammation i ändtarmen ger värk och trängningar och avföringen blir då lös med blod och slem. Orsaken kan vara bakterier och andra mikroorganismer. Men vanligast i vårt land är två speciella inflammatoriska tarmsjukdomar som kallas ulcerös kolit respektive Crohns sjukdom. Behandlingen, som ibland behöver upprepas under lång tid, består av kortisonlavemang och särskild tarmsulfa som dämpar immunförsvaret. Ibland fungerar kirurgi bäst.

Men det finns även andra orsaker till blödning från grovtarmen och ändtarmen. Inflammerade tarmfickor, polyper samt godartade och elakartade tumörer kan ge liknande symtom. Det gäller att få en säker diagnos så att behandlingen blir den rätta. Att avfärda en återkommande tarmblödning med “det är nog bara hemorrojder” utan att söka läkare och bli undersökt är absolut fel. Så snälla du, lova mig att beställa tid hos doktorn!

Scroll to Top