Varför har blödningarna kommit tillbaka?

Jag är en 35 årig kvinna som genomgick en hysterektomi för fem år sedan. I ca ett år efter operationen var allting bra men sedan...

Jag är en 35 årig kvinna som genomgick en hysterektomi för fem år sedan. I ca ett år efter operationen var allting bra men sedan har jag fått blödningar igen. Nu är det som “riktig” mens, med ett antal dagars mellanrum etc. Min gynekolog har ingen förklaring. Jag kan nämna att jag hade endometrios för ca tio år sedan. Har du något förslag?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att du genomgått en hysterektomi betyder att din livmoder helt eller delvis opererats bort. Det finns flera olika anledningar till en sådan operation. En av dem är cancer i livmodern eller i äggstockarna, en annan är godartade tumörer och/eller rikliga blödningar som man inte på något annat sätt kan komma till rätta med. Vid cancer tar man bort hela livmodern plus äggstockar och äggledare. Är operationsanledningen en godartad förändring av något slag lämnar man ofta kvar livmoderhalsen. Man tar inte heller bort äggstockar och äggledare om det inte finns något särskilt skäl till det.

Har du äggstockarna kvar fortsätter hormonutsöndringen från dem helt normalt. Du kommer således inte i något tidigt klimakterium och du har fortfarande dina hormonpåverkade månadssvängningar med svullnad, humörpåverkan etc, precis som det var före operationen. All livmoderslemhinna som eventuellt kan finnas kvar påverkas också på exakt samma sätt som tidigare med uppbyggnad/tillväxt, nedbrytning och blödning (d v s mens). Har din livmoderhals inte tagits bort kan det särskilt i övre delen av den finnas slemhinna som stöts av och blöder varje månad. Detta är emellertid något som brukar börja ganska omgående efter operationen och inte dröja ett år som jag uppfattar att det gjorde för dig. Även i endometrioshärdar finns emellertid livmoderslemhinna som reagerar på hormonsignaler exakt likadant med blödning vid menstid. Det är därför inte helt otänkbart att det kan finnas ett samband mellan blödningarna och din endometrios.

Mer än så kan jag knappast svara eftersom jag saknar en del uppgifter om dig och din operation samt inte minst, att jag inte haft möjlighet att undersöka dig. Men självklart vill du veta mer om vad det här handlar om. Jag tycker därför att du ska beställa en återbesökstid hos gynekologen. Gör gärna ett blödningsschema under väntetiden och ta det med dig.

Scroll to Top