Kan nervskada bero på att man sitter fel?

Jag har en väninna som fick stora kroppspulsådern opererad förra året. Hon brukar alltid dra upp ett ben under sig när hon sitter, och jag...

Jag har en väninna som fick stora kroppspulsådern opererad förra året. Hon brukar alltid dra upp ett ben under sig när hon sitter, och jag har bett henne vänja sig av med det eftersom jag tror att det kan vara skadligt att stänga av blodcirkulationen. Men jag kanske har fel? Nu är saken den att hon klagar på att hon inte har någon känsel på insidan av låren och att det känns som om hon har “plattor” under fötterna. Hon är änka och bor ensam i sitt hus, så jag oroar mig för henne.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man har nedsatt känsel i båda fotsulorna och insidan av båda låren så är orsaken inte att man sitter på sitt ben. Sådana tryckskador på en nerv uppträder knappast samtidigt i båda benen. Den nerv som är ömtåligast och vanligen drabbas av tryck löper nedanför knäets utsida och skadan gör att ena foten släpar när man går. Det kallas “droppfot”. En annan vanlig tryckskada är att man tappar känseln på ΔutsidanΔ av ena låret. Din väninnas besvär är annorlunda och bör rimligen ha en annan orsak. Jag tycker att hon ska söka sin doktor och be om en allmän undersökning. Orsaken kan t ex vara en nervskada på grund av diabetes, brist på B12 vitamin, reumatisk sjukdom eller läkemedelsbiverkan.

Nedsatt blodcirkulation ner till fötterna brukar ge smärtor, sår på tårna, kalla fötter och fönstertittarsjuka. Då börjar musklerna värka så fort man gått ett litet stycke. Din väninna kan knappast ha suttit så att pulsådern till benet tryckts ihop. Då hade benet efter någon minut börjat sprängvärka. Däremot kan blodet stocka sig på väg tillbaka så att benet svullnar, om hon sitter stilla för länge utan att röra på sig.

Du skriver att väninnan opererades i stora kroppspulsådern för ett år sedan. Orsaken till operationen var sannolikt ett aneurysm, alltså ett stort åderbråck som kanske hotade att brista. Vid sådana operationer brukar kärlkirurgerna sätta in ett mjukt plaströr eller ett metallnät som ersätter kroppspulsådern. Någon gång är operationen besvärlig och kan påverka blodförsörjningen till ryggmärgen och dess nerver ner till benen. Om din väninnas känselförlust kom direkt efter operationen så kan hennes nervskada vara en komplikation till det kirurgiska ingreppet. Sådana biverkningar kan förekomma om blodkärlen är starkt åderförkalkade eller om patienten är överviktig eller har sammanväxningar efter tidigare sjukdomar i buken.

Scroll to Top