Kan folsyra ge risk för blodpropp?

Efter att i många år besvärats av en brännande tunga fick jag veta att jag har brist på folsyra. Jag blev ordinerad 2×5 mg folsyra...

Efter att i många år besvärats av en brännande tunga fick jag veta att jag har brist på folsyra. Jag blev ordinerad 2×5 mg folsyra dagligen. Då jag vet hur liten dos kroppen behöver undrade jag om inte dosen var för hög. Läkaren svarade att det inte var någon fara. “Du kissar ut överskottet.”

Svedan på tungan försvann men jag är mycket känslig för sura och söta smaker. Får också ibland små sår som dock läker inom en vecka.

Jag är fortfarande orolig för att den höga dosen folsyra kan vara farlig. Därför har jag nu gått ner till en tablett plus en vitamineraltablett, detta utan att tala med min läkare. Min fråga är: Finns det risk att drabbas av “tjockt” blod och blodpropp vid för stor dos av folsyra? Finns det övre gränsvärden för folsyra i blodet? Jag är i övrigt mycket frisk.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, du kan inte bli förgiftad av folsyra eftersom det är ett helt ofarligt vitamin. Även om du skulle äta mer än din kropp behöver så får du inga biverkningar. Något samband mellan för mycket folsyra och ökad risk för blodpropp är inte heller känt. När man mäter folsyra så mäter man oftast halten inne i de röda blodkropparna eftersom det är där folsyran tas upp. Och någon farlig övre gräns finns inte.

Folsyra är ett livsviktigt vitamin som samarbetar med B12 vitaminet. För lite folsyra under tidig graviditet kan orsaka ryggmärgsbråck hos babyn. Därför bör alla unga kvinnor och blivande mödrar se till att äta sund mat så att de får i sig tillräckligt med folsyra. Folsyrebrist ger också svår blodbrist, svidande tunga och diarré.

Folsyra finns i grönsaker och frukt men också i många andra vanliga födoämnen. Om man är frisk och äter normalt brukar man täcka sitt folsyrebehov. Brist ser man framför allt vid sjukdomar i tunntarmen som t ex glutenallergi och Crohns sjukdom. Även ensamma gamla människor som inte klarar att laga ordentliga måltider får ofta i sig för lite folsyra, liksom personer som slarvar med maten av olika orsaker.Vid blodsjukdomar som ökar nybildningen av röda blodkroppar behövs också extra folsyra. Men det är inte alltid man hittar en självklar orsak till folsyrebristen, och så kan det vara i ditt fall.

En tablett innehållande 5 mg folsyra ger mer än 20 gånger dygnsbehovet av ämnet. Överskottet gör ingen skada och lämnar snabbt kroppen igen. Eventuellt har du förväxlat din folsyra med en annan medicin, Epo, som är ett hormon från njurarna och som får benmärgen att bilda flera röda blodkroppar. Missbruk av Epo kan ge farligt höga blodvärden och öka risken för blodpropp, vilket bl a drabbat dopade tävlingscyklister. Men folsyra har inga sådana egenskaper och är inte klassat som något dopingmedel.

Scroll to Top