Varför får jag sådan värk i musklerna?

Jag undrar varför jag får så ont i musklerna. Värken sitter mest i ryggen vid skulderbladen. Det känns skönt när jag ligger, men när jag...

Jag undrar varför jag får så ont i musklerna. Värken sitter mest i ryggen vid skulderbladen. Det känns skönt när jag ligger, men när jag ska lägga mig eller gå upp ur sängen gör det så ont. Det hjälper något med värktablett.

För några år sedan hade jag likadant, men då satt det onda mer i mellangärdet och jag hade svårt att andas om jag inte hade något stöd. Det blev bättre efter någon vecka den gången.

Var kommer sådant här ifrån? Kan det vara en inflammation eller beror det på att jag blivit kall? Jag är en gammal tant, men i farten annars.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Muskelömhet och muskelskador kan vara av många olika slag. Ibland är orsaken uppenbart någon yttre påfrestning, att man är mörbultad, har muskelblödningar eller träningsvärk. För mycket alkohol är en annan vanlig anledning till ömma muskler, men det är väl knappast aktuellt i ditt fall. Orsaken kan också vara någon inre åkomma som virus, diabetes, för hög eller för låg ämnesomsättning, tumörsjukdom eller biverkan av någon stark medicin. Fibromyalgi är exempel på en ny sjukdom som ännu inte alla läkare vill erkänna som ?äkta?. Ibland kan också immunförsvaret angripa musklerna och orsaka besvärliga muskelinflammationer. Kyla är ingen känd medicinsk orsak till muskelsmärtor, men det är omvittnat att värme lindrar och känns skönt.

Det finns flera reumatiska muskelåkommor. Jag vill gärna nämna sjukdomen muskelreumatism som är ganska vanlig hos äldre och medelålders personer. På läkarspråk heter den polymyalgia reumatica. Den som drabbas känner sig ordentligt sjuk och trött, har hög sänka och är öm i musklerna runt skuldror och höfter. Åkomman kan pågå i flera år och den är nära besläktad med en sjukdom som kallas temporalis arterit och som ger inflammation i huvudets blodkärl. Båda de här åkommorna blir mycket bättre av kortison och behandlingen måste pågå minst ett år innan man blir fullt frisk igen. Men innan behandlingen påbörjas måste doktorn först kontrollera att diagnosen är rätt och att inte besvären beror på något annat. Jag rekommenderar dig alltså att gå till din doktor och be att få gjort en ordentlig undersökning.

Scroll to Top