Ska min sambo betala när han bor hos mig?

Jag äger ett hus som jag fortfarande betalar lån på. Min sambo är en snäll och hjälpsam 67-årig pensionär. Jag arbetar och är 58 år....

Jag äger ett hus som jag fortfarande betalar lån på. Min sambo är en snäll och hjälpsam 67-årig pensionär. Jag arbetar och är 58 år. Han hjälper mig att betala en del av löpande utgifter, men huset får jag betala själv. Jag tycker att han skulle betala lite hyra till mig, man får inte bo någonstans gratis (inte jag heller).

Han vill att jag ska sluta arbeta vid 61 års ålder, så att vi kan njuta av varandra, men problemet är att jag bara arbetat i 20 år (deltid 82 procent). Då kommer min pension inte att vara så stor. Eftersom han vill, ja nästan kräver, att jag slutar arbeta då, så tycker jag att vi skulle skriva ett testamente. Om han går bort före mig så borde jag kompenseras lite för den pensionsdel som jag kommer att förlora.

Han är änkeman med vuxna barn. Barnen har fått morsarvet plus lite till. Han har det bra ställt med tillgångar på ca 1,5 miljon kr. När vi pratar om pengar poängterar han alltid att det är barnen som ärver honom. Han kan hjälpa mig lite när han lever, säger han. Men jag tänker på hur det blir sedan med tanke på min tidiga pension. Blir jag lottlös så sitter jag där med min lilla pension. Hur ska vi göra? Det kan vara många andra som har samma problem.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Din första fråga handlar om din sambo ska betala hyra när han bor hos dig. Det är självklart att han ska göra det – som du alldeles riktigt påpekar så bor ingen gratis någonstans. Hur “mycket” han ska betala blir naturligtvis en överenskommelse mellan er båda – men det låter ju skäligt med hänsyn till hans tillgångar att han i alla fall betalar halva din kostnad för boendet.

Så till din andra frågeställning huruvida du ska sluta förvärvsarbeta redan vid 61 års ålder. Du skriver att din sambo vill – ja, nästan kräver det – så att ni ska kunna njuta av varandra under flera år. Det är naturligtvis inte helt lätt att unna sig att “njuta” om detta är parat med en ekonomisk oro för framtiden. När du slutar arbeta – också om du gör det vid 65 års ålder – så kommer ju din pension att påverkas av att du har lägre antal tjänstgöringsår och att du under den tiden ej heller haft full sysselsättning utan 82 procents tjänstgöringsgrad. Eftersom du troligen är född 1943 så kommer du att få pension enligt det gamla ATP systemet med 11/20 delar och enligt det nya systemet med 9/20 delar. För varje månad enligt det gamla systemet, som du går före 65 års ålder, kommer pensionen att reduceras med 0,5 procent d v s 6 procent vid ett år och 24 procent vid 4 år tidigare. Därtill kommer pensionen enligt det nya systemet att reduceras med ett annat delningstal än det du skulle få vid 65 års ålder. Det finns flera skäl till att din pension redan innan kommer att bli lägre än en heltidsarbetande med fulla tjänsteår.

Till dig, och eventuellt andra, som funderar på att avsluta arbetsperioden före 65 års ålder, vill jag tala om följande. Under våren kommer alla i Sverige anslutna till pensionssystemet och födda 1938 eller senare att få information från Försäkringskassan. Den kommer bl a att innehålla uppgifter om den beräknade månatliga pensionen om vi slutar arbeta vid 65 respektive 61 år. Jag hoppas att det beskedet kan ge dig en god vägledning om hur du ska göra framöver.

Sedan tycker jag att om din sambo kräver något av dig, så är det väl också på sin plats att han ger dig något tillbaks som du framledes kan ha glädje av. Att han är snäll och hjälpsam idag är naturligtvis positivt – men inget du sedan ensam kan leva på om han skulle gå bort före dig. Återigen vill jag betona vikten av att vända sig till Försäkringskassan i pensionsärenden. Eftersom hela systemet är i förändring, så är de nuvarande övergångsreglerna både många och komplicerade och bara kassans personal har aktuell och fullständig kunskap om detta.

Scroll to Top