Hur kan mina levervärden bli bättre?

Jag är en kvinna på 54 år. När jag var liten hade jag gulsot och sedan dess har jag haft dåliga levervärden. Min fråga är:...

Jag är en kvinna på 54 år. När jag var liten hade jag gulsot och sedan dess har jag haft dåliga levervärden. Min fråga är: kan jag genom kost eller medicin förbättra mina värden?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du har sviter av en tidigare leversjukdom är grundregeln att du ska undvika onödiga överdrifter i mat och dryck. Återhållsamhet med alkohol är allra viktigast. Många läkemedel som t ex östrogen och värktabletter kan skada levern om oturen är framme.

Du bör också kontrollera dina levervärden med några års mellanrum. Då kan doktorn jämföra dina gamla och nya värden och se om något ändrats. När du var barn visste man inte så mycket om gulsot. Nu vet man att det finns flera olika sorters virus som kan orsaka hepatit (gulsot) och det går att mäta eventuella virus i blodet. Om dina levervärden blir sämre brukar läkarna vilja ta ett prov med nål från levern för att se hur den mår. I vissa fall rekommenderar man sedan behandling med en medicin som kallas interferon och som slår på virus. Man kan också vaccinera anhöriga mot några av virus om så skulle behövas.

Men det finns faktiskt andra orsaker till gulsot än hepatitvirus. Körtelfeber, gallsten och läkemedelsskada kan alla göra att man blir gul. Vid nästa läkarbesök kan du be doktorn att ta blodprov och kontrollera om det finns tecken eller ej på att du hade infektion av hepatitvirus i din barndom.

Scroll to Top