Blodtrycket “svänger” efter whip-lashskada

Jag är en man på något över 70 år. För ett flertal år sedan besvärades jag av ett alltför lågt blodtryck och fick medicinen Orstanorm....

Jag är en man på något över 70 år. För ett flertal år sedan besvärades jag av ett alltför lågt blodtryck och fick medicinen Orstanorm. Men sedan ett antal år lider jag nu av högt blodtryck och medicinerar med Tenormin 50 mg, 1 tabl. om dagen. Blodtrycket är “svängande”. På dagarna kan det undre diastoliska trycket ligga någonstans mellan 75-85 och det övre systoliska mellan 135-150. Puls omkring 65-70.

Problemet kommer i vila. En natts sömn innebär t ex att det undre trycket stiger kraftigt och kan ligga kring 100-105 på morgonen. Det övre omkring 140-170. Efter några timmars uppevaro, kanske med fysisk aktivitet, normaliseras trycket. Nämnas kan också att redan efter några timmars sängläge har trycket stigit märkbart.

Blodtrycket har varit “svängande” och besvärat mig sedan jag 1996 råkade ut för en whiplashskada. I varje fall var det först då som mitt höga blodtryck konstaterades. Vad kan jag göra åt situationen?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Kanske skulle du pröva att ta din blodtrycksmedicin på kvällen och inte på morgonen. Bäst är en medicin som är mera kortverkande än din nuvarande, så att den blodtryckssänkande effekten blir starkast om natten och morgonen. Det finns t ex Seloken utan depåeffekt som fungerar på samma sätt som Tenormin men som försvinner dubbelt så fort ur blodbanan. På så sätt kan du förhoppningsvis skräddarsy en behandling som passar in på din egendomliga dygnsrytm.

Normalt slår hjärtat långsammare på natten och blodtrycket sjunker när man vilar. Då vidgar sig också de små blodkärlen ute i kroppen. Blodtrycket regleras av ett saltsparande hormon i binjurarnas bark. Men hos dig verkar rytmen under dag och natt ha blivit förbytta. Varför så skett kan jag tyvärr inte förklara, men kanske är din gamla nackskada orsaken. Din nattliga blodtryckshöjning bör kanske också mätas av någon utomstående person och med en annan apparat så att fenomenet inte beror på själva mätproceduren. Undvik att dricka starkt kaffe före blodtrycksmätningen.

Scroll to Top