Varför blödde jag från underlivet?

Jag är en tjej på 18 år som för några veckor sedan drabbades av obalans i underlivet, d v s illaluktande flytningar. Mamma gav mig...

Jag är en tjej på 18 år som för några veckor sedan drabbades av obalans i underlivet, d v s illaluktande flytningar. Mamma gav mig rådet att försöka med Lactal, men efter två gångers användande fick jag en blödning som varade i ca 3-4 dagar. Nu undrar jag vad det kan ha varit för något?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den beskrivning du gör av dina besvär som “obalans i underlivet” är ett alldeles utmärkt uttryck för vad det handlar om. Vi har ett mycket stort antal bakterier och andra mikroorganismer överallt på vår hud och våra slemhinnor. De allra flesta har vi en indirekt eller direkt nytta av, bl a som försvar mot mikroorganismer som kan skada och förorsaka sjukdomar av olika slag. En del av dessa kommer utifrån. Men många av dem finns nästan alltid i hudens och slemhinnornas normalflora, dock normalt i ett så litet antal att de inte ger några besvär. I underlivet och slidan har vi en fuktig, instängd och alldeles speciell miljö vilket gör hela det här området extra känsligt och utsatt för både balansrubbningar i den normala mikroorganismfloran och angrepp utifrån av skadliga och även sjukdomsframkallande bakterier. När detta sker innebär det att vi fått en infektion.

Illaluktande flytningar är ett av de vanligaste symtomen på en underliggande underlivsinfektion. Ofta handlar det bara om en isolerad banal slidkatarr där behandling med surgörande preparat, som din mamma rådde dig till, kan vara tillräckligt för att hjälpa våra “nytto-organismer” så att normalbalansen återställs. Men ofta räcker det inte. Att du fick blödningar kan betyda att den infektion du råkat ut för spritt sig till livmoderhålan och eventuellt också till äggledarna. Det handlar då om andra mer potenta typer av infektioner och krävs också en helt annan behandling.

Vid flytningar som blir illaluktande, ökar i mängd och ändrar färg och konsistens är det en bra regel att allra först utesluta en kvarglömd tampong, bomullsrest eller annat i slidan (vilket faktiskt är mycket vanligare än man skulle tro). Är flytningar det enda problemet kan man sedan under en kortare period försöka med något av apotekets receptfria preparat. Har man samtidigt också klåda finns det på apoteket speciella, likaså receptfria, medel mot svampinfektion.

Du har samtidigt med att dina flytningar blev illaluktande och förändrade också haft extrablödningar. Det innebär att du snarast bör bli gynundersökt och få läkarhjälp. Samma sak skulle vara om du fått feber eller smärtor i underlivet och/eller i nedre delen av buken. Symtom av det här slaget är vanliga både vid klamydia och gonorré. Det kan alltså handla om en infektion som kräver behandling så fort som möjligt för att undvika besvärliga komplikationer senare. Vid den här typen av besvär bör man alltså inte försöka med egenbehandling utan direkt ta kontakt med gynekolog, husläkare, venerolog eller annan läkare.

Den här kombinationen av snabbt debuterande besvär innebär i sjukvården oftast förtur eller ett akut omhändertagande. För dig som är 18 år är ungdomsmottagning också ett bra alternativ.

Scroll to Top