Kan jag få cancer av min medicin?

Jag har under tre år tagit medicinen Proscar. Nu har jag läst att den är cancerframkallande. Är det sant? Ska jag gå till doktorn och...

Jag har under tre år tagit medicinen Proscar. Nu har jag läst att den är cancerframkallande. Är det sant? Ska jag gå till doktorn och få recept på en annan medicin för prostatabesvär? Och i så fall vilken?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, din medicin orsakar inte cancer. Proscar minskar det manliga hormonet och får på så sätt prostatakörteln att krympa, vilket underlättar vattenkastningen. Din oro är således obefogad och du behöver inte byta till någon annan medicin p g a rädsla för cancer.

Det finns två olika sjukdomar i prostata hos män över 50 år. Båda ökar med stigande ålder. Vanligast är godartad förstoring som inte är någon cancer och som nästan alla män råkar ut för när de blir tillräckligt gamla. Symtomen är svårigheter att tömma urinblåsan, eftersom utförsgången kläms ihop. I värsta fall blir det helt stopp. Resultatet blir att urinblåsan ständigt är full och att man hela tiden känner sig kissnödig. Dessutom är det svårt att komma igång och börja kissa, strålen blir klen och efteråt droppar det och man blöter ner byxorna. Blåskatarr är också vanligt. Sannolikt är det denna godartade prostataförstoring, som också kallas prostata hyperplasi, som du besväras av.

Det finns flera sätt att behandla. Förr gjordes en stor operation genom magen. Nu görs en mindre operation via urinröret. Prostatas insida hyvlas då med en glödande trådslynga. Denna operation kallas TURP, sker under ryggbedövning och ger få biverkningar. Alternativt kan man krympa körteln antingen med mikrovågor eller genom att sänka bildandet av kroppens eget manliga hormon med medicinen Proscar. Det är den tablettbehandlingen som du får. Ibland kan också muskelavslappande medicin hjälpa.

Innan doktorn börjar behandla med Proscar bör hon/han först kontrollera att patienten inte har cancer i prostatakörteln. Det görs genom att ta ett blodprov som kallas PSA och genom att via ändtarmen känna på körteln. Sannolikt är det denna rekommendation som du läst om och kanske missförstått.

Prostatacancer är den andra vanliga åkomman i prostata hos äldre män. 1 av 20 män avlider i Sverige av sådan cancer. De båda sjukdomarna går inte över i varandra, men kan förekomma samtidigt. Det gör att man lätt blandar ihop dem. Cancern är typiskt mer smygande till en början och ger inte så mycket symtom och kiss-besvär. Men om man många år senare skulle få dottersvulster så kommer symtomen på cancer i form av ryggvärk, avtackling, trötthet, blodbrist och hög sänka.

Scroll to Top