Jag vill inte bli undersökt av gynekologen!

Jag är en 12-årig tjej som haft mens i ungefär ett år och den är fortfarande oregelbunden. Jag kan ha min mens i ungefär 2-3...

Jag är en 12-årig tjej som haft mens i ungefär ett år och den är fortfarande oregelbunden. Jag kan ha min mens i ungefär 2-3 veckor och uppehåll i några dagar, inte ens en vecka emellan. Mamma säger att hon ska prata med gynekologen men jag vill inte bli undersökt.

För några veckor sedan var min syster hos en gynekolog och då frågade hon om mina problem. Gynekologen sa att om jag fortsätter blöda hela tiden så kan jag bli steril och inte få barn när jag blir vuxen.

Förut hade jag fel på mina hormoner. Jag fick ta sprutor så att jag inte utvecklades för tidigt. Vad ska jag göra? Måste jag göra en gynekologundersökning?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det finns flera orsaker till att vi kommer i puberteten. Bl.a. spelar våra hormoner en viktig roll. För tjejerna innebär det att menstruationer och ägglossningar startar för att så småningom hos de allra flesta komma regelbundet under 3-8 dagar ungefär var 4:e vecka. Ibland kan puberteten, som i ditt fall, komma litet väl tidigt. Då försöker man bromsa eftersom det är en del annat som samtidigt sker i kroppen och som man helst vill skjuta upp. Bl.a. avtar längdtillväxten, vilket kan vara en av anledningarna till att du fick behandling. Jag tycker att du ska fråga när du får träffa en doktor som har dina journaler.

Det är mycket vanligt när mensen börjar att hormonerna ännu inte är i balans och har fått sin månadsrytm. Ibland kan det innebära att andra mensen kommer först 3-4 månader efter den första. Ibland kan det dröja ett par år eller mer innan menstruationerna blir regelbundna. Det är inte alls ovanligt med mycket rikliga blödningar eller långblödningar som de du har. Långa eller oregelbundna mensintervall i början av puberteten gör man oftast ingenting åt. Litet annorlunda är det med rikliga och mycket långdragna mens. Dels kan de ge blodbrist med trötthet som följd, dels kan det psykiskt vara rejält jobbigt att med ständiga bindor och problem vid gympa, bad och annat. Behandlingen brukar vara enkel och behövs oftast inte mer än under några månader. Troligen kommer du att få tabletter som innehåller ett tillskott av det eller de hormon som du ännu inte har tillräckligt av. Är dina blodvärden låga kanske du också behöver järntabletter.

Jag tycker absolut att du ska göra något åt det här! Eftersom du tidigare haft en del problem har du kanske redan varit hos en gynekolog som du hade bra kontakt med och kan tänka dig att träffa igen? Givetvis kan du också välja någon annan om du vill. Men det är viktigt att du berättar om din tidigare hormonbehandling redan när du/din mamma beställer tid så att dina gamla journaler finns framtagna.

Troligen vill din doktor se litet på dina bröst och ditt underliv för att kunna bedöma hur pass utvecklad du hunnit bli. Men någon annan gynundersökning brukar inte behövas. I stället gör man numera nästan alltid en ultraljudsundersökning av buken. Det känns inte det minsta och är inte alls obehagligt. På en TV-skärm kan man se bl.a. äggstockar och livmoder. Be att själv få titta och låt doktorn förklara litet – det är spännande!

Sedan bara måste du berätta för din doktor vad din systers gynekolog verkar ha yttrat sig om – utan att ha träffat dig eller ens ha haft tillgång till din journal! Är det möjligt att han eller hon verkligen kan ha sagt så till din syster? Det är jätteviktigt att du får prata igenom allting med någon som har alla dina papper, alla provsvar och både gamla och nya undersökningsresultat, alltså någon som säkert vet och som du kan lita på. Du ska absolut inte fortsätta att gå med alla funderingar och rädslor som detta har ställt till med! Fråga om allt, både om dina problem nu och om din tidigare hormonbehandling. Jag hoppas att du får träffa en gynekolog som tar hand om dig på ett riktigt bra sätt och som kan lyssna på dina frågor och förklara så att du förstår. Gör helst besöket tillsammans med din mamma eller någon annan vuxen som du känner dig trygg med. Du ska också be om en återbesökstid för kontroll av dina blödningar så att du åtminstone ska slippa mer av sådant trassel framöver.

Scroll to Top