Vad gör man åt för tidig utlösning?

Jag är en tjej på 24 år som skriver på min och min sambos vägnar. Vi älskar varandra och tycker båda om sex men problemet...

Jag är en tjej på 24 år som skriver på min och min sambos vägnar. Vi älskar varandra och tycker båda om sex men problemet är att han kommer väldigt fort. Jag kan inte komma ihåg när sist vi hade ett samlag som varade längre än ett par minuter, även om han gör uppehåll under tiden. Detta börjar bli ett stort problem för oss och sliter på vårat förhållande även psykiskt. Han vill så mycket mer än han klarar av, och jag har också behov att tillfredställa. Det har blivit att vi nu undviker sex fast vi så gärna vill. Vad ska han göra?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är inte något ovanligt problem ni har. Men det kan ställa till med mycket bekymmer vilket ni ju båda är väl medvetna om. I en nära och fin relation som ni verkar ha är det viktigt att kunna vara tillsammans utan krav och förbehåll – och på lika villkor.

Egentligen tycker jag inte om att ge allmänna råd i en tidning när det handlar om frågor som så djupt berör personlig integritet. Allra helst skulle jag ha velat träffa er och i lugn och ro få prata igenom ert problem. Men eftersom det inte är möjligt vill jag i alla fall ge er ett råd som har fungerat för inte så få av de par jag träffat genom åren. Kanske kan det vara till litet hjälp också för er två så att ni med litet träning så småningom kan lära er att själva hantera det här.

Be din sambo att först gå för sig själv en stund och stimulera sig till en egen utlösning. Efter det kanske han behöver vila en stund – men inte alltför länge. Möjligen kan han då vara litet mer avslappad och något mindre sexuellt retbar. Och kanske kan han just då ha något litet lättare att koppla bort sig själv och ägna sig åt bara dig.

Både ömheten, leken och smekningarna är viktiga delar av sexualiteten hos de allra flesta, både män och kvinnor. Vi har behov av alla delarna och även detta måste få tid och utrymme. Men det blir sällan möjligt om ena parten hela tiden är koncentrerad på att inte stimulera den andre för att undvika att allt blir fel – igen. Samtidigt som den andre av rädsla för att inte kunna behärska sig bara tänker på sig själv och hur han ska kunna bromsa för att inte än en gång bekräfta för sin partner och sig själv att han inte har förmåga att klara av det här – och att han alltså är helt misslyckad som älskare och sexualpartner.

Det här måste brytas! Kanske kan ett sätt för er vara att under en inte alltför kort tid ha absolut samlagstabu. Det kan innebära ett helt nytt utgångsläge: att börja om från början, lära att slappna av och försiktigt börja röra vid, ta på, bara hålla om och absolut lita på varandra att något mer får det inte bli. Lätt kommer det inte att vara, men kanske ni ändå skulle kunna försöka? Träning behövs och inskolningsproblem kommer ni att få och även framöver måste ni vara beredda på misslyckanden litet då och då. Men det händer ibland i nästan alla relationer och faktiskt – det är inte någon katastrof!

Blir det inte bra tycker jag att ni ska kontakta en sexualrådgivare för att få hjälp. Räkna med att det behövs upprepade samtal med er båda, var för sig och tillsammans. Sexualrådgivningsbyråer finns numera i de flesta större städer över hela landet. Har ni svårt att hitta rätt så fråga exempelvis på närmaste kvinnokliniks mottagning vart ni ska vända er. Många av kvinnoklinikerna har sex-rådgivning på eller i nära anslutning till sina mottagningar. På en del ungdomsmottagningar finns personal med utbildning i sexologi och upp till 25 års ålder går det ibland att få hjälp där. RFSU finns också på många håll. Dröj bara inte för länge! Det är lätt att fastna i ett beteendemönster som det sedan kan ta lång tid och vara mycket svårt att bryta.

Scroll to Top