Min bröstvårta värker och blöder

Jag är en 31-årig tjej som undrar vad det kan vara för fel på mig. Min högra bröstvårta värker ibland och när jag klämmer på...

Jag är en 31-årig tjej som undrar vad det kan vara för fel på mig. Min högra bröstvårta värker ibland och när jag klämmer på den kommer det ut var och sedan blod. Jag har varit på undersökning för ett år sedan men läkaren sa att han inte kunde hitta något fel. Han gjorde både mammografi och ultraljud. När jag frågade vad jag ska göra åt problemet sa han att jag skulle leva med det. Men det kan jag inte längre, det gör ont och ibland kan jag inte ha behå på mig. Hjälp mig!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag råder dig att låta en erfaren doktor kontrollera ditt bröst igen. Det finns en åkomma som heter “papillom i mjölkgången” som ofta ger blodig flytning från bröstvårtan. Det är en vårtliknande liten bildning inne i bröstet som inte är detsamma som cancer, men som ändå bör tas bort genom en mindre operation. Alternativt kan du också ha en kronisk inflammation i bröstet som då och då blossar upp och bildar var.

Jag tycker att du ska låta doktorn noggrant känna på ditt bröst igen, kontrollera det med mammografi och ta cellprov från flytningen. För att diagnostisera ett papillom behöver man ibland också genomgå en speciell röntgenundersökning med kontrastvätska i bröstvårtans mjölkgång. Om doktorn känner en fastare förändring i bröstet kan hon/han sticka med en fin nål och ta prov. I din unga ålder är det mindre sannolikt att en elakartad tumör skulle orsaka besvären. Hos äldre kvinnor ökar dock risken. Likaså är risken större om nära släktingar haft bröstcancer i unga år.

Jag hoppas att du nu får kontakt med någon doktor som kan utreda orsaken till dina besvär och hjälpa dig att bli fri från smärtorna i bröstet. Lycka till!

Scroll to Top