Vad är det för vätska i bröstet?

Jag har fått vatten i mitt vänstra bröst. Bara man trycker på det kommer det ut en vattenliknande vätska. Är 47 år och ej i...

Jag har fått vatten i mitt vänstra bröst. Bara man trycker på det kommer det ut en vattenliknande vätska. Är 47 år och ej i klimakteriet. Vad kan det bero på?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Gunekologen svarar: Vätska från bröstvårtorna är de allra flesta gånger helt ofarligt. Ibland är sekretet som hos dig vattenklart. Ibland kan det vara mjölkliknande, gulgrönt eller brunt. Det kan också vara blodblandat.

Anledningen kan vara olika. Oftast handlar det om en godartad och mycket vanlig åkomma i brösten som kallas fibroadenomatos. Detta tillstånd utvecklas under den senare hälften av vår fertila period (d v s den period under vilken vi har våra menstruationer och kan bli gravida). En typisk förändring vid fibroadenomatos är bröstcystor i skiftande antal och storlek vilka ibland kan tömma sig i körtelgångarna och ut genom bröstvårtan. En annan orsak till vätska från ett bröst kan vara ett mjölkgångspapillom som är en polypartad liten bildning i gången. Vid denna förändring är sekretet ofta vattenliknande eller blodigt. Men även papillom är i de allra flesta fall godartade.

Att vätska från bröstvårtorna nästan alltid är ofarligt betyder emellertid inte att du kan släppa det här. Har du inte redan beställt tid för undersökning ska du göra det. Det behövs en läkarundersökning, mammografi, eventuellt cellprov och ultraljudsundersökning och kanske också röntgen av mjölkgångarna innan du helt säkert kan veta att någon ytterligare åtgärd eller behandling inte behövs.

Scroll to Top