Finns någon hjälp mot “kuddar” under fötterna?

Jag har i flera år haft besvär med “kuddar” under fötterna. Det har inte blivit bättre, tvärtom har det även drabbat finmotoriken i händerna. Nu...

Jag har i flera år haft besvär med “kuddar” under fötterna. Det har inte blivit bättre, tvärtom har det även drabbat finmotoriken i händerna. Nu har också svårighet att tömma blåsa och tarm tillstött. Jag har inte B12-brist, diabetes eller alkoholproblem. I mitt arbete har jag gått på stengolv i 40 år.

Jag har fått diagnosen polyneuropati. Har inte gjort magnetröntgen. Forskas det i denna sjukdom? Har det kommit några nya behandlingsformer och mediciner? Vart ska jag vända mig för att få besked om detta och för att få någon hjälp? Om det finns möjlighet att delta i en testgrupp för ny medicin eller behandling är jag intresserad av detta.

Jag klarar i stort sett ingenting längre, som jag har det nu. Varken personlig hygien, att äta, skriva, toalettbesök m m.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Vid din typ av sjukdom så fungerar av någon anledning inte nerverna längst ut i benen, fötterna och händerna. Namnet poly-neuro-pati betyder ordagrant att många nerver är sjuka. Symtomen är som du beskriver att fötterna och händerna är domnade, har förlorat den fina känseln och inte uppfattar beröring, temperatur och tryck. Ofta plågas man av stickningar och myrkrypningar, och kraften i musklerna är nedsatt. Ibland påverkas även andra nerver så att man får svårt att kasta vatten, tarmen blir trög och förstoppad och när man hastigt reser sig upp sjunker blodtrycket så att det svartnar för ögonen.

Det är invärtesmedicin- och neurologläkarna som har störst erfarenhet av att utreda orsaken till sådana här nervskador. Vanligaste orsaken, förutom alkoholmissbruk, diabetes och B-vitaminbrist, är olika läkemedelsbiverkningar, som t ex behandling med cellhämmande medel vid cancer. Reumatiska sjukdomar med överaktivt immunförsvar och inflammation i nervernas små blodkärl kan också ge nervsymtom.

Förr kunde infektioner som difteri och spetälska skada nerverna. I dag tänker man mer på borrelia efter fästingbett och vissa virus vid immunbrist. Rubbad sköldkörtelfunktion, olika blod- och tumörsjukdomar med fel på äggviteämnena i blodet samt njursvikt och skrumplever är andra orsaker till bristande nervfunktion. Sedan finns det en lång rad ärftliga fel i ämnesomsättningen och i nerverna, bl a en sjukdom som kallas amyloidos. Den förekommer särskilt i trakterna av Piteå och Skellefteå och kan ge polyneuropati. Forskarna har exakt kartlagt många av felen i de här ärftliga sjukdomarna och hoppas kunna ge lindring och bot med genterapi i framtiden. Tyvärr är det i dag många gånger svårt att erbjuda effektiv behandling, även om det någon gång lyckas att rätta till ett fel i ämnesomsättningen genom t ex levertransplantation,.

Slutligen bör man kanske också överväga om något ev kemiskt miljögift kan ha orsakat nervskadan. Sådana ämnen är lösningsmedel, kemikalier i samband med kemtvätt, lim, möbelpolish, tinnerbaserad målarfärg, insektsmedel som DDT och ogräs- och slybekämpningsmedel som hormoslyr och liknande. Många skadliga kemiska gifter återstår att upptäcka. Forskarna larmar ibland om misstänkta gifter i t ex blekmedel, flamskyddsmedel, inom plastindustrin och i fet fisk från Östersjön, men makthavarna är inte alltid lyhörda och förutseende och reagerar långsamt.

Tungmetaller som bly finns inte längre i bensin och knappast längre i hemmen, men det förekom tidigare i vit färg, i vattenledningsrör och som gardintyngder. Kvicksilver finns fortfarande som amalgam i gamla tandfyllningar, men anses vara farligast för tandsköterskor och tandläkare samt för krematoriepersonal på kyrkogårdarna. Arsenik används vid impregnering av trä och var tidigare ett verksamt läkemedel. En vanlig medicin som hette enterovioform rekommenderades förr mot turistdiarré och användes i många länder, men förbjöds sedan på grund av nervskador.

Listan på olika orsaker till polyneuropati kan som du märker göras mycket lång. Ändå har 20 % av alla fallen i dag ingen känd förklaring. Behandlingen får inrikta sig på att lindra eller eliminera ev känd utlösande sjukdom eller orsak. Det betyder att man många gånger är väl sent ute eftersom redan inträffade allvarliga nervskador har svårt att läka om nervcellen redan är död. En lindrig skada som enbart drabbat isoleringen, myelinet, runt nerven kan däremot repareras av kroppen själv.

Jag har inte funnit i mina böcker att ett hårt stengolv skulle kunna vara orsak till nervskada. Men allt som är sant är ännu inte beskrivet. Om du inte varit hos någon neurologspecialist kanske ett sådant besök skulle vara värdefullt. Men väntetiderna brukar tyvärr vara långa.

Scroll to Top