Vad ska jag göra åt mitt framfall?

Jag är en kvinna på 33 år som har fött fyra barn. Jag fick diagnosen framfall efter mitt första barn, efter mitt tredje barn fick...

Jag är en kvinna på 33 år som har fött fyra barn. Jag fick diagnosen framfall efter mitt första barn, efter mitt tredje barn fick jag rekommenderat Vagitrim, men till ingen nytta. Efter mitt fjärde barn kan jag känna livmodertappen m m vid min slidöppning. Jag har stora problem att få dit en OB vid menstruation. Vid samlag kan jag få väldiga smärtor i magen och sen spricker jag sönder i slidöppningen. Jag undrar vad jag kan göra åt detta som börjat bli ett stort problem för mig och min make.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Graviditeter och förlossningar är påfrestande för vävnaderna i vår bäckenbotten. Särskilt utsatt är muskulturen. När belastningen efter förlossningen minskar normaliseras oftast vävnaderna spontant inom några veckor eller månader. Aktiv bäckenbottengymnastik kan också ge en väsentlig förbättring. Emellertid finns det en del kvinnor som kan få kvarstående förändringar som inte går att enbart träna bort utan måste åtgärdas på annat sätt.

För din del konstaterades tydligen redan efter din första förlossning att du fått ett framfall (eller på latin prolaps som betyder bukta fram eller falla ner). Måttliga försvagningar och “inbuktningar” i slidväggarna är mycket vanliga och den rekommendation som i första hand brukar ges är just bäckenbottenträning, gärna med starthjälp och kontroll av uroterapeut eller sjukgymnast eftersom det är viktigt och kan vara svårt att “hitta” de rätt musklerna. Fortfarande efter din tredje förlossning ville man försöka stärka din bäckenbotten, då med hjälp av Vagitrim (hjälpmedel för passiv stimulering av bäckenbottenmuskulaturen).

Såväl dina smärtor som samlagsbesvären har efter ditt fjärde barn förvärrats så pass mycket att ni behöver få hjälp genom ytterligare åtgärder. Har det hunnit gå 1/2-1 år sedan förlossningen och ni inte direkt planerat ett femte barn kommer troligen en diskussion om operation att bli aktuell. På din beskrivning och utan att ha undersökt dig antar jag att det kommer att handla om en s k prolapsplastik som är en plastikoperation som görs genom slidan och innebär att man förstärker muskulaturen och försöker återställa anatomin i slidan och bäckenbotten.

En prolapsplastik håller knappast för en normalförlossning. Följdaktligen bör barnafödandet helst vara avslutat före en sådan operation. Skulle trots allt en liten “oplanering” blir aktuell kan det bli ett val mellan att riskera plastiken eller att bli förlöst med kejsarsnitt.

Ring och beställ en tid för undersökning på kvinnokliniken. Tala om för gynekologen hur besvärligt du har det. Berätta om dina smärtor och samlagsbesvär och om hur problemen förvärrats efter varje graviditet och förlossning. Be gärna din make att följa med och prata med doktorn. Blir en prolapsplastik sedan aktuell måste din make eller någon annan ha möjlighet att vara hemma och och hjälpa dig med alla tyngre sysslor inklusive alla lyft av småbarnen under 5-6 veckors tid. Det kan onekligen kräva en hel del planering och framförhållning och också vara bra att i förväg ha diskuterat med gynekologe

Scroll to Top