Kan avslitna ledband växa ihop?

Jag har en fråga angående ledband i fotleden. Om båda ledbanden är av eller har blivit skadade, kan de då växa ihop och bli någorlunda...

Jag har en fråga angående ledband i fotleden. Om båda ledbanden är av eller har blivit skadade, kan de då växa ihop och bli någorlunda stabila?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Vid mindre bristningar i ankelns och fotens ledkapsel, det som kallas “vricka foten”, räcker det med att linda foten och låta den vila tills smärtan och svullnaden försvunnit. Det brukar ta högst någon vecka. Ev. kan man använda en kryckkäpp för att skona leden.

Men om smärtan är stark, om foten inte går att röra och det syns en ordentlig svullnad med blåmärken ska man söka läkare akut. Ofta behövs en röntgenundersökning för att fastställa om ledbanden gått av helt. I regel har man då också en eller flera frakturer i fotknölarna som behöver spikas.

Om ett eller flera ledband är helt avslitna så är det i de flesta fall bäst om de genom en operation sys ihop eller stiftas fast på rätt ställe i skelettet. För att kunna läka måste de båda trasiga ledbandsändarna ligga i kontakt med varandra innanför ett skyddande gipsförband i 1 1/2 – 2 månader. Särskilt viktigt är det att ledbandet som håller ihop skenbenet och vadbenet nere vid ankeln fungerar. Annars hoppar foten lätt ur led.

Översta benet i foten kallas språngbenet. Därunder sitter hälbenet och båtbenet. De hålls på plats genom muskler och två kollateral-ledband, ett på insidan och ett på utsidan av foten nedanför fotknölarna. (Kollateral betyder “vid sidan om”.) Fotens ben sviktar och fjädrar när man går och ledbanden utsätts normalt för stora påfrestningar. Om ett ledband är helt fördärvat kan det ersättas med en sena som antingen tas från den egna kroppen eller är av syntetiskt material.

Jag gissar att din fråga avser kollateral-ledbanden i fotleden. Svaret blir att små skador läker av sig själv efter vila, medan totala avslitningar bör opereras. Om du har en gammal skada som läkt fel med uttänjda slappa ledband så att fotleden är sladdrig och gör ont vid belastning, då bör du rådfråga en ortopedläkare. Muskelträning kan stabilisera foten en del, men sedan är det ditt yrke, din ålder och ditt idrottsintresse som får avgöra om det är meningsfullt med en stabiliserande operation. Förr i tiden stelopererade man en led för att få den smärtfri om inget annat hjälpte, men det görs knappast i dag. Nu flyttar man på senor och bygger upp nya ledband i stället.

Scroll to Top