Vilka är symtomen på aids?

Jag undrar hur lång tid det kan gå innan aids utvecklas? Vilka är tecknen man bör ge akt på? Doktor Helge Löfberg svarar: För tio...

Jag undrar hur lång tid det kan gå innan aids utvecklas? Vilka är tecknen man bör ge akt på?
Doktor Helge Löfberg svarar:

För tio år sedan, innan det fanns verksamma bromsmediciner som kunde stoppa hiv-virus och aids var många som utsatt sig för ev smitta tveksamma till att låta testa sig. Ett chockbesked om hiv ansågs då vara liktydigt med en säker död inom några år. I dag är läget lyckligtvis helt annorlunda. Personer med nyupptäckt hiv erbjuds förebyggande behandling och förblir i många fall symtomlösa utan att utveckla någon immunbrist. Att bära på hiv-virus behöver således inte längre betyda att man kommer att bli sjuk och dö i aids.

Om man bär på smitta och inte får behandling så tar det 3-10 år innan hiv övergår i aids. Några procent av alla har naturlig motståndskraft och klarar sig mycket längre. Mängden hiv-virus i blodet går att mäta. Ju fler virus man bär på desto smittsammare är man och desto fortare bryts immunförsvaret ner. Så länge immunförsvaret fungerar mår man bra och har enbart hiv.

De nya bromsmedicinerna hindrar viruset att föröka sig, bevarar immunförsvaret och förlänger tiden man känner sig frisk. Men om viruset inte hejdas får man så småningom immunbrist och blir sjuk i en rad ovanliga infektioner. Då kallas tillståndet för aids och risken för livshotande komplikationer är stor. Om läkarna behandlar hiv-viruset och infektionerna så kan immunförsvaret återhämta sig så att patienten känner sig pigg igen. Att helt utplåna hiv-virus när man väl en gång blivit smittad går inte eftersom viruset gömmer sig inne i cellerna i kroppen. Något effektivt vaccin mot hiv finns tyvärr ännu inte.

Du undrar vad aids ger för sjukdomstecken. Ja, symtomen kan variera från stark oförklarlig viktminskning, brist på vita blodkroppar och brunröda cm-stora märken i huden till kronisk feber orsakad av allvarlig svårbotad lunginflammation, trötthet samt envis diarré. Infektionerna orsakas av svampar, virus, speciella bakterier, encelliga småorganismer och tuberkulos. Organ som lymfkörtlar, hjärna, nervsystem och ögon kan också drabbas. Någon gång förekommer tumörer i immunsystemet.

Om du är orolig för att ha blivit smittad med hiv så är det alltid bäst att låta testa sig hos doktorn. Full läkarsekretess råder. Provsvaren yppas inte till någon anhörig. I dag är de flesta nya hiv-fallen i Sverige invandrare eller personer smittade utomlands. Att ha många tillfälliga sexualpartners är en naturlig riskfaktor för hiv-spridning. Störst risk att bli smittad löper man vid oskyddade samlag med okända personer från aidsdrabbade områden i t.ex. Afrika och Asien, vid tillfälliga homosexuella samlag, samt om man använder begagnade nålar eller sprutor vid t.ex. narkotikainjektioner. Allt blod som ges på svenska sjukhus är sedan 10 år tillbaka hiv-testat och säkert.

Scroll to Top