Vad är det för fel på min mage?

Jag har haft problem med magen i drygt fyra månader. Ibland blir det akut jätteont. Det går över då jag varit på toa, men i...

Jag har haft problem med magen i drygt fyra månader. Ibland blir det akut jätteont. Det går över då jag varit på toa, men i regel kommer det bara en liten kladd. Det händer att jag måste springa många gånger om dagen. Avföringen är inte normal. Den är antingen grötig eller rinnande. Vid ett par tillfällen har den varit blodig. Varför är det så? Vad är det för fel på min mage?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag tycker att du bör genomgå en ordentlig läkarundersökning av din mage. Kanske har du en kronisk inflammation i tarmen som behöver behandlas. Besvär under flera månader med magknip och värk, diarré, blod och slem i avföringen samt täta toalettbesök är symtom som absolut bör utredas. Du kan vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Om du gått ner i vikt och har småfeber förstärks misstankarna om att du är sjuk. Likaså om blodprover visar att ditt blodvärde är lågt eller din sänka förhöjd.

Läkaren kommer att efterhöra om du nyligen varit utomlands och kanske får du lämna avföringsprov för att utesluta en ev infektion i tarmen. Sedan brukar doktorn undersöka grovtarmens slemhinna med ett endoskop, som är en smal tarmkikare, och ta små prov från misstänkta sjuka områden. Ibland behöver det också göras en undersökning med kontraströntgen av tarmen.

De sjukdomar som man i första hand tänker på är två likartade åkommor som heter ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De kännetecknas av en inflammation som oftast sitter i grovtarmens slemhinna och vägg och ibland också lite högre upp i tarmen. Orsaken till inflammationen är ännu oklar. Behandlingen består av olika tabletter och lavemang som dämpar inflammationen. Någon gång kan besvären vara så stora att doktorn tvingas tillgripa kirurgi.

Men först måste du få en riktig diagnos och för det behövs en noggrann undersökning.

Scroll to Top