Har jag fått gonorré?

Jag är en tjej på 16 år, som har haft oskyddat samlag. Jag vet att jag var jättedum, men han tvingade mig. Jag hade hört...

Jag är en tjej på 16 år, som har haft oskyddat samlag. Jag vet att jag var jättedum, men han tvingade mig. Jag hade hört att han har gonorré, så nu är jag jätterädd att jag fått det. Jag har även sett att jag fått en “vårta”. Vad är det?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Om du redan före samlaget hade hört att den som tvingade sig på dig var gonorré-smittad, tror jag knappast att han då fortfarande var obehandlad och smittsam. För att få diagnosen behövs speciella prover och om dessa visat att han hade gonorré måste han enligt smittskyddslagen behandlas och kan straffas om han medvetet överfört smitta till någon annan. Eftersom det finns en del svårbehandlad gonorré betraktas man inte som frisk förrän kontroll gjorts med nya prover som varit negativa. Har han haft gonorré har han fått mycket noggrann såväl muntlig som skriftlig information om det.

Gonorré smittar nästan enbart genom samlag. Vid gonorré-smitta kan en äggledarinflammation utveckla sig på bara några dagar med intensiva smärtor i ljumskarna, flytningar och hög feber till skillnad mot t.ex. vid en klamydia-smitta där symptomen oftast kommer smygande. Ingen av de här båda sjukdomarna ger några vårtor. Det handlar i så fall om kondylom, en annan sjukdom som också kan överföras genom samlag.

Jag tycker att du ska ta kontakt med ungdomsmottagningen. Du behöver bli undersökt och få några enkla prover tagna men framför allt behöver du någon att prata med. Numera finns ungdomsmottagningar i de allra flesta städer och större samhällen i landet. Alla barnmorskemottagningar och mödravårdscentraler har också preventivmottagningar och på mindre orter har många av dem varje vecka särskilt avsatta tider för ungdomar. Alla besök på ungdomsmottagningar är gratis. I Sverige är också alla kontakter med sjukvården kostnadsfria om man misstänker smittosam sjukdom som finns upptagen i smittskyddslagen.

Scroll to Top