Varför slutar det inte att klia?

Jag var utomlands för en månad sedan och har en massa myggbett som inte slutar klia. Jag har små, fula sårfläckar som ser ut som...

Jag var utomlands för en månad sedan och har en massa myggbett som inte slutar klia. Jag har små, fula sårfläckar som ser ut som brännskada. Varför slutar inte klådan? Bör jag söka läkare för detta?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Normalt försvinner myggbett efter några dagar. Men om man är allergisk mot myggor blir utslagen större, kliar mer och tar mycket längre tid att läka. Då kan man få lindring av att smörja med en stark kortisonsalva som är receptbelagd. För att få den måste du alltså söka läkare och det kan kanske vara klokt eftersom du fått de här efterhängsna besvären utomlands. I riktigt varma länder finns det inte bara myggor utan en lång rad blodsugande insekter och andra kryp. Ja, faktiskt också flugor som sticker och lägger ägg ner i huden på djur och någon gång även människor. Då kan det så småningom bildas en böld med en liten fluglarv i mitten. Men sådant är lyckligtvis sällsynt och händer knappast här i Europa.

Om dina utslag kliat så mycket att du rivit hål på skinnet och fått sår så bör du behandla med sårsalva och skyddande plåster som hindrar ytterligare rivning. Bäst är att du i framtiden försöka undvika att bli myggbiten. Det gör man bäst genom att inte sitta ute för länge om aftonen, att använda heltäckande kläder och myggmedel samt att ha fönstret stängt på kvällen tills ljuset släcks. På många ställen i tropikerna bör man ha myggnät omkring sängen. Där sprids svåra sjukdomar, t.ex. malaria, just av myggor. Men även här hemma kan myggorna bli besvärliga och då gör nätfönster god nytta.

Scroll to Top