Hur länge kan man gå med samma spiral?

Jag är 28 år gammal och för sex år sedan började jag använda spiral. Jag har inte varit hos doktorn sedan dess och här i...

Jag är 28 år gammal och för sex år sedan började jag använda spiral. Jag har inte varit hos doktorn sedan dess och här i Sverige har jag bara bott i tre år Hur lång tid man kan använda en och samma spiral? Tyvärr vet jag så lite om detta.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Oberoende av vilken typ av spiral du har börjar det bli dags att få den bytt. Har du trivts med din spiral, inte har några besvär och det fortfarande är aktuellt för dig med preventivmedel, så tycker jag du ska be att få en liknande insatt på en gång. Du blir samtidigt gynekologiskt undersökt. Om du önskar tas också ett cellprov från livmoderhalsen för att utesluta att du har några cellförändringar som kanske så småningom skulle kunna förvärras och ge problem. I vissa åldersgrupper (vanligen 25-60 år men något varierande i olika landsting) får i Sverige mantalsskrivna kvinnor vart tredje år erbjudande om ett sådant prov. Resultatet har blivit en klar minskning av livmoderhalscancer.

När det gäller en del infektionsprover som också är mycket enkla att ta samtidigt med en gynkontroll, har man likaså litet olika rutiner. Inom vissa regioner och på en del mottagningar erbjuds alla yngre kvinnor som kommer för gynundersökning, oberoende av anledningen till besöket, samtidig provtagning för klamydia och kanske också gonorré, HIV eller annat. Inom andra områden tar man dessa prov enbart om kvinnan själv misstänker smitta eller har infektionssymptom såsom flytningar, småblödningar eller smärtor. Viktigt är både att förhindra smitta och att hitta och åtgärda en infektion. En klamydiasmitta måste t.ex. behandlas innan man sätter in en spiral.

Ring och beställ tid hos en gynekolog. Du kan också vända dig till en barnmorska på en preventivmottagning. Jag tycker att du ska be om både cellprov och infektionsprov. Enkelt är det, inte gör det ont och inte tar det mer än några få extra minuter att göra. Från alla mina år som gynekolog kan jag inte minnas någon enda kvinna som avböjt, tvärtom har man varit mycket positiv. Sedan vet du att allt är bra när du får din nya spiral som kan sitta lika länge som din gamla gjort.

Scroll to Top