Kan jag inte få flera barn?

Jag är en kvinna på 31 år som för tre år sedan fick veta att jag har ett syndrom som gör att jag inte kan...

Jag är en kvinna på 31 år som för tre år sedan fick veta att jag har ett syndrom som gör att jag inte kan få barn. Jag kommer inte ihåg vad det heter men det gör tydligen så att jag inte producerar ägg, bara äggblåsor. Det här fick jag veta i samband med ett missfall. Men till saken hör att jag har en pojke som är 11 år redan och skulle väldigt gärna vilja ha ett syskon till honom. Läkaren sa att min son är ett under och att det inte skulle vara möjligt med det fel jag har. När jag fick min “dom” provade vi med hormonbehandling utan resultat och jag har inte använt preventivmedel på 8 år. Nu undrar jag om jag inte kommer att kunna få flera barn och om det är farligt att ha alla dessa blåsor som sitter runt äggstockarna utan att släppa. Jag har mens men den är väldigt oregelbunden.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Namnet som du glömt är Stein-Leventhals syndrom som beskrevs redan för 70 år sedan. Numera kallas tillståndet vanligen för polycystiska ovarier (PCO) vilket betyder äggstockar med många cystor. Typiskt är sterilitet, sparsamma och oregelbundna menstruationer eller ingen mens alls, ibland också viktökning och ökad behåring. Kapseln runt de oftast förstorade äggstockarna är i de flesta fall kraftigt förtjockad och äggstocken innehåller ett stort antal cystor. Alla kvinnor har sina ägg med sig redan från fosterstadiet, även de som har PCO. Problemet för PCO-kvinnorna är att de inte har normala ägglossningar.

Fortfarande finns det olika teorier varför det här tillståndet utvecklas hos vissa kvinnor. Vad man vet är att de har en hormonförändring med en ökad produktion av androgener i äggstockarna. Androgenproduktionen kan variera och likaså graden av PCO. Vissa av PCO-kvinnorna har lägre androgennivåer och en relativt lindrig form av PCO vilket innebär att menstruationer och ibland en ägglossning kan förekomma. Att du hör till denna grupp är ganska klart eftersom du utan behandlingar har ett barn och har haft ett missfall – alltså bevisligen haft åtminstone några spontana ägglossningar.

Det finns en gammal operationsmetod som från början gjordes för att få bekräftat diagnosen PCO. Man skar bort en liten kil eller klyfta från äggstockarna och lämnade dem med öppna sårytor. Det här visade sig också ha en terapeutisk effekt. Menstruationerna blev normala, det blev normala ägglossningar – och ibland även en graviditet som utvecklade sig helt normalt. Förbättringen var tillfällig men det finns många exempel på att samma operation med samma positiva resultat kunnat upprepas. Den här operationsmetoden används fortfarande. Numera finns också andra möjligheter till åtgärder som kan ge samma positiva resultat.

Vad du nu ska göra är att snarast kontakta en gynekolog som arbetar med barnlöshetsproblem. Det är faktiskt inte alls någon omöjlighet att din 11-åring snart skulle kunna bli storebror.

Scroll to Top