Jag är trött och tappar håret – beror det på struman?

Mitt problem är att jag har struma. För tio år sedan fick jag remiss till kirurgen på länslasarettet. Jag blev först röntgad och sedan tog...

Mitt problem är att jag har struma. För tio år sedan fick jag remiss till kirurgen på länslasarettet. Jag blev först röntgad och sedan tog doktorn cellprov på halsen. Provet var bra. Men tyvärr blev inget blodprov taget eftersom jag vägrade. Jag var nämligen mycket rädd för att bli stucken i armvecket.

År 1998 fick jag ny tid hos kirurgen. Nu visste jag att blodprovstagningen var viktig och att man kunde få medicin om det var fel på ämnesomsättningen. Jag bad därför att man nu skulle ta ett blodprov. Men jag tror att doktorn blev irriterad när han läste i min journal att jag vägrat tidigare. Han stack mig upprepade gånger på halsen och sa: “Det här var väl inte så farligt.” Jag var helt skakis av hans brutala behandling. När jag frågade om jag inte behövde Levaxin sa doktorn bara nej och gick sin väg. Senare ringde han mig och sa att cellprovet han tagit var bra. Vi hade en diskussion om blodprovstagningen och jag blev så upprörd att jag slängde på luren. Jag visste att jag hade inget att hoppas på längre.

Nu vet jag inte hur jag ska orka leva. Jag är mycket trött och måste lägga mig ofta för att kunna göra mina sysslor hemma. Det som känns nästan svårast är att jag håller på att tappa allt håret. Det är så sprött att det bara faller av. Förut hade jag tjockt och bra hår.

Struman har blivit stor och jag kan inte tala när jag ligger på rygg. Det trycker till. Hjärtat krånglar också på nätterna. Jag har dessutom så ont i nacken att det är svårt att arbeta och också att kunna somna på kvällarna. Men jag vet ju inte om det beror på struman.

Finns det något jag kan göra åt min situation? Jag har svårt att komma hemifrån och svårt att orka också.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag råder dig att först söka på vårdcentralen och be doktorn där att kontrollera din ämnesomsättning. Genom att mäta hormonen TSH, T3 och T4 i blodet så kan hon/han se om din struma är välbalanserad eller om dina problem med håret, hjärtat och tröttheten beror på för lite eller för mycket sköldkörtelhormon. Doktorn kan också röntga halsen och se om struman trycker på luftstrupen och försvårar andningen. Samtidigt kan läkaren kontrollera halskotorna.

Jag förstår av ditt brev (som förkortats något) att du är besviken på hur du tidigare bemötts på kirurgkliniken. Att doktorn där vid två tillfällen stack dig på halsen beror på att han ville utesluta cancersjukdom i din förstorade sköldkörtel. Cellproven var lyckligtvis bra och sannolikt har du en godartad sjukdom som kallas knölstruma.

Behandlingen styrs av dina symtom. Om struman trycker på luftstrupen så brukar operation vara bäst. Men då bör helst doktor och patient vara helt överens så att de slipper missförstånd och undviker många av de komplikationer som kan äventyra ett gott slutresultat. En annan, medicinsk, behandling är radiojod. Den terapin är skonsam och enkel och innebär att du får en insprutning av jod som sedan söker sig till struman och långsamt får den att krympa ner till ungefär halva sin storlek efter några år. Radiojod-behandlingen är smärtfri och inte behäftad med några biverkningar. Om struman skulle vara liten behöver den inte alltid åtgärdas utan man kan nöja sig med årliga kontroller. Eventuella rubbningar i ämnesomsättningen bör dock alltid rättas till med olika mediciner. Ifall läkaren på vårdcentralen är osäker på vilken behandling som är bäst för just dig så kan du be om en remiss till medicinkliniken på lasarettet.

Scroll to Top