Varför har jag ont runt äggstockarna?

Jag är en tjej på 30 år och har inte haft några problem med mensen, men den sista månaden har jag ibland fått molvärk och...

Jag är en tjej på 30 år och har inte haft några problem med mensen, men den sista månaden har jag ibland fått molvärk och ont runt äggstockarna. Jag kan ha det i över en vecka och sen försvinner det, dock inte alldeles innan ägglossning eller mens. Jag har varit och kollat urinen och tagit blodprov men allt var normalt. Jag har lite ångestproblem så jag funderar på om det kan vara relaterat till detta. Skulle vara tacksam för lite information. Jag har aldrig varit hos gynekolog och är lite rädd för det.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Buksmärtor som de du beskriver kan handla om någonting som kräver behandling. Du bör ringa och beställa tid för en gynundersökning, även om du tycker att det känns jobbigt. Tänk på att alla kvinnor ser nästan likadana ut och att vi gynekologer ofta talar med och undersöker tjugo kvinnor eller fler på en enda mottagningsdag.

Det kan finnas många anledningar till värk i nedre delen av buken. Försämringen vid mens och ägglossning gör kopplingen till underlivsorganen sannolik. Annars kan liknande besvär också ha samband med någon annan åkomma i samma område, t.ex. i urinvägarna eller tarmen. Även ryggproblem kan ibland ge liknande molvärk.

På din beskrivning tycks värken ha kommit ganska plötsligt och sedan klingat av igen med undantag av tiden runt ägglossning och mens. Började besvären i anslutning till mens? Har du haft flytningar eller småblödningar? Har du haft urinproblem eftersom du lämnade urinprov?

Allt detta inklusive sveda och irritation från urinvägarna skulle kunna tyda på att det är en underlivsinfektion som du råkat ut för. En vanlig urinodling blir då negativ. För att få besked behövs specialodlingar som lätt kan tas i samband med gynundersökningen. En infektion kan bli långvarig och ställa till med framtida bekymmer. Det är därför viktigt med en diagnos så att du får behandling om det behövs.

Var din sista mens innan du fick smärtorna normal? Och hur var din mens efteråt? Kan det finnas någon möjlighet att du skulle kunna vara gravid? En graviditetstest kan du i så fall få gjort på en gång vid närmaste barnmorskemottagning. Blir det aktuellt ska du berätta för barnmorskan att du har ont, så hjälper hon dig vidare.

En äggstockscysta är en vanlig förklaring till besvär som dina. De allra flesta är små, går sönder av sig själv och behöver inte åtgärdas. Det kan emellertid behövas ibland om cystan fortsätter att växa eller om den innehåller t.ex. litet tätare partier vilket man vid ett gynbesök kan se med en ultraljudsundersökning.

Bland gynekologerna finns både äldre och yngre, män och kvinnor. Välj den som du tror skulle kännas bäst. När du sedan träffar din doktor ska du tala om att du är orolig och rädd för att du aldrig tidigare blivit gynundersökt. Be doktorn att först berätta och visa dig vad som ska göras och hur det går till. Efteråt tror jag att du kommer att känna dig jättelättad.

Scroll to Top