Varför får min son angioödem?

Jag har en 16-årig son som sedan tidiga skolåldern har haft angioödem. Jag har aldrig lyckats få svar på varför detta dyker upp och vad...

Jag har en 16-årig son som sedan tidiga skolåldern har haft angioödem. Jag har aldrig lyckats få svar på varför detta dyker upp och vad som kan göras för att förhindra att läpp och ögon svullnar upp. I peroder har han haft det ofta och därför missat mycket i skolan. Är det en allergi och kan det göras ett allergitest?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Angioödem kan liknas vid nässelfeber, men angioödemet sitter djupare ner i huden. Svullnaden kommer och växer till sig på några timmar och brukar sedan försvinna igen inom något dygn. Typiskt är att det ofta återkommer på samma ställe gång efter gång. Liksom vid nässelfeber vet man att det är en sorts allergisk inflammation som gör att vätska läcker ut från de fina blodkärlen djupt nere i huden. Men exakt vad som utlöser reaktionen är ofta svårt att säga. Vid något enstaka tillfälle kan orsaken vara ett födoämne som går att undvika, t.ex. skaldjur, nötter eller någon krydda. Det kan också vara ett läkemedel. De flesta fallen förblir dock tyvärr en gåta för både läkaren och patienten. Allergiska tester brukar inte vara till någon hjälp vid den här åkomman. Behandlingen är problemfylld och allergitabletter fungerar ganska dåligt. Allra allvarligast är det om svullnaden sitter inne i munnen eftersom det då kan bli trångt att andas.

Det finns en sällsynt ärftlig form av angioödem som beror på ett känt medfött fel i ett äggviteämne som ska bromsa ett enzym inom immunförsvaret. På läkarspråk kallas det “komplement-1-esteras-hämmar-brist” och det går att behandla. Men jag skulle tro att din son redan blivit undersökt för detta och att han inte har just det felet. Angioödem är en sjukdom som är vanligast hos ungdomar. Så småningom brukar besvären avta, om det nu kan vara till någon tröst för din son.

Scroll to Top