Jag har fått en varblåsa över tanden

För ett antal månader sedan hade jag fruktansvärt ont i kindbenet och ner i tänderna på den sidan. Jag trodde att det var bihålorna och...

För ett antal månader sedan hade jag fruktansvärt ont i kindbenet och ner i tänderna på den sidan. Jag trodde att det var bihålorna och kontaktade läkare som gav mig en tid 2 dagar senare. Men då gjorde det inte längre så ont, så jag lämnade återbud.

Varje gång jag varit snuvig har jag fått tillbaka värken men det har gått fort över. Nu till saken: jag har upptäckt en liten varblåsa i tandköttet på den sida jag haft ont. Den sitter över en tand och det kommer ut lite var dagligen. Det märkliga är att värken i kindbenet nu försvunnit, fastän jag varit förkyld igen. Vad ska jag göra? Gå till doktorn eller tandläkaren? Behöver jag penicillin? Snälla, svara!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag råder dig att gå till tandläkaren och få undersökt och röntgat tänderna. Kanske har du en inflammerad tandrot med en varhärd som tömmer sig ut genom tandköttet. Så länge varet kan rinna ut gör det inte så ont. Men om kanalen skulle täppas till stockar sig snabbt varet, trycket ökar och du får en olidlig tandvärk med svullnad och feber. Då hjälper inte enbart penicillin utan tanden måste borras upp så att infektionen kan läkas inifrån.

Ibland kan en tand i överkäken ha en extra lång rot som når ända fram till bihålan i benet innanför kinden mellan munnen och ögat. Då kan en infektion i tanden ge symtom från näsans bihåla och tvärtom. En inflammerad tandrot kan i värsta fall sprida bakterier ut i blodet och orsaka en farlig blodförgiftning med feber och sjukdomskänsla. Tyvärr läker en sådan rot knappast av sig själv. Därför bör du söka hjälp hos en tandläkare, även om det känns obehagligt.

Scroll to Top