Det känns som jag “ömsar skinn”!

Jag fick en rejäl urinvägsinfektion för några månader sedan. Den utvecklades på bara ett par dagar och ledde till att jag kissade blod, fick kraftiga...

Jag fick en rejäl urinvägsinfektion för några månader sedan. Den utvecklades på bara ett par dagar och ledde till att jag kissade blod, fick kraftiga smärtor i blåsa, urinvägar och vänster njure. Jag sökte läkare akut och fick ett penicillin som skulle bita på det mesta. Efter kontroll tre veckor senare visade proven att det inte fanns några bakterier i urinen.

Problemet är dock att jag sedan dess haft återkommande smärtor när jag kissat. Det yttrar sig som molande, huggande värk ifrån blåsan och ett krampartat smärtande tillstånd i urinröret. Alltså inte alls en svidande smärta, som vid urinvägsinfektion, och inte när jag kissar utan precis efter. Jag känner även en irritation, och brännande, svidande känsla i underlivet, koncentrerat till de inre blygdläpparna. Det verkar som att jag “ömsar skinn” då jag tvättar mig. Det finns liksom ett överskott av “hudceller”. För att få bort dessa, som börjar klia om jag inte tar bort dem, måste jag tvätta mig minst två gånger om dagen.

Vad är det som drabbat mig och vad kan jag göra för att bli av med det? Det är ju lite pinsamt att ta upp detta med en läkare.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

På din beskrivning kan det primärt ha handlat om din vänstra njure, kanske om en njursten. Även om du inte beskriver några egentliga njurstensanfall skulle en liten sten kunna ha passerat ner till urinblåsan eller urinröret och sedan kanske inte kommit längre. Sekundärt till stenen kan du ha fått en ilsken urinvägsinfektion som gjort att du hela tiden haft svåra krampartade smärtor och saknat besvärsfria mellanperioder. Givetvis kan du också utan någon sten ha haft en kraftig infektion med engagemang av vänsternjuren och blödningar i slemhinnorna på grund av bakteriepåverkan.

Om du fortfarande har symtom måste du kontakta läkare igen. Det är viktigt att du inte går för länge med de här besvären utan blir hjälpt. Kompletterande undersökningar kan behöva göras och sedan uppföljning med återbesök. Kommer samma besvär tillbaka blir det säkerligen aktuellt med ultraljud och röntgen av urinvägarna samt cystoskopi. Kanske blir det så redan nu. Med tanke på hur jobbigt du haft det och hur länge besvären sedan fortsatt tycker jag att du åtminstone bör göra ytterligare en urinkontroll även om du nu är besvärsfri.

Dina övriga obehag från underlivet med klåda, sveda och irritation samt det du beskriver som att du “ömsar skinn?”är en svampinfektion som du fått efter antibiotikabehandlingen. Det här är mycket vanligt och beror på att ditt antibioticum slagit ut dina “försvarsbakterier” som vi alla normalt har rikligt av och som skyddar oss mot bl.a. svampinfektioner.

Har du ändå kontakt med din doktor kan du be om recept på medicin mot din svampinfektion. Det går också att köpa både salva och vagitorier mot svamp receptfritt på apoteket. Tvätta dig så lite som möjligt och bara med vatten eller allra helst med olja – barnolja eller annan olja spelar ingen roll. Undvik långbyxor, strumpbyxor och underbyxor som smiter åt och klä gärna av dig och “lufta” underlivet om du har tillfälle till det.

Scroll to Top