Svullna lymfkörtlar efter vaccination

Jag vaccinerades för nästan två månader sedan mot hepatit som profylax inför en utlandsresa. Fick även oralt vaccin mot kolera och turistdiarré. Nu har jag...

Jag vaccinerades för nästan två månader sedan mot hepatit som profylax inför en utlandsresa. Fick även oralt vaccin mot kolera och turistdiarré. Nu har jag under 1 1/2 månads tid till och från besvärats av mycket svullna och onda lymfkörtlar. Det är nästan enbart ena armhålans lymfkörtlar som är drabbade. Kan det som jag tror bero på vaccinationen? Hur länge kan sådana lymfkörtelsvullnader hålla i sig? Behöver jag söka läkare?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ja, jag tycker att du ska visa upp din armhåla för en doktor, antingen på vårdcentralen eller där du vaccinerade dig. Hepatit A-vaccin ska normalt inte reta lymfkörtlarna så starkt som du beskriver. På sin höjd kan man få en lindrig feberreaktion eller bli öm på vaccinationsstället. Besvären brukar således vara lindriga och övergående.

Din lymfkörtelretning kan vara tecken på att vaccinationen “tagit” extra hårt och att ditt immunförsvar i lymfkörtlarna nu blivit kraftigt förstärkt. Men svullnaden kan också ha andra orsaker. Infekterade sårskador, vissa virus- och bakterieinfektioner, insektsbett, läkemedelsallergier samt blodsjukdomar och någon gång tumörer kan alla ge förstorade lymfkörtlar. Om doktorn är osäker på diagnosen och blodproven inte säger så mycket så kan hon/han ta prov från lymfkörteln med en fin nål för att på så sätt utesluta någon allvarlig åkomma.

Scroll to Top