Det gör jämt ont att använda tampong!

Det är så, att jag inte vågar inte ha sex eftersom jag har hemorrojder. Det känns så pinsamt. Dessutom tror att slidan är för trång...

Det är så, att jag inte vågar inte ha sex eftersom jag har hemorrojder. Det känns så pinsamt. Dessutom tror att slidan är för trång eftersom jag bara får in två fingrar. När jag anväder tampong gör det jämt ont att dra ut den även om den inte är torr. Den fastnar ändå. Jag vet inte vad jag ska göra.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du behöver träffa någon som du kan prata med om dina problem och funderingar och som också kan undersöka dig. Be att hon/han berättar – och allra helst visar dig i en spegel – hur det ser ut i ditt underliv. Fråga om allt vad du vill veta! Och kom ihåg att det finns inga dumma eller onödiga frågor!

Om du inte haft smärtor, småblödningar och slem vid avföring är jag inte alls övertygad om att det verkligen är hemorrojder du har. Huden är alltid veckig i tarmöppningen och att litet röd tarmslemhinna också buktar fram är inte ovanligt, särskilt inte vid hård avföring. Två tvärfinger vid slidöppning är inte trångt. Att en tampong kan vara besvärlig beror på att den kan vara ordentligt trög även om den inte är torr. Det känns litet obehagligt och du “örsvarar dig” omedvetet genom att knipa åt med musklerna i slidväggen och öppningen. Har du fina, starka muskler blir slidan ännu trängre och det kan vara besvärligt och göra ont när du fortsätter dra. Sätt först litet vaselin eller annan salva en liten bit in i slidöppningen och försök slappa av så känns det säkert bättre.

Du bör beställa tid för en gynundersöknng så att du får rätsida på din oro. Är du under 21 år (25 år på en del orter) tycker jag att du ska ta kontakt med en ungdomsmottagning. Sådana mottagningar finns numera över hela landet och där finns både gynekolog, barnmorska och kurator. Man har oftast mer tid både vid första besöket och vid återbesök och det kostar dig dessutom ingenting.

Scroll to Top