Kan cellförändringarna bero på vårtor?

För två år sedan opererades jag för cellförändringar på livmoderstappen. Sedan dess har jag gått på några återkontroller. Den senaste var hos en annan gynekolog....

För två år sedan opererades jag för cellförändringar på livmoderstappen. Sedan dess har jag gått på några återkontroller. Den senaste var hos en annan gynekolog. Han började prata om att cellförändringar kommer av ett virus som är besläktat med gonorrévårtor och att cellförändringarna alltså kan bero på vårtor! Jag blev så paff så jag frågade inte vad han menade. Kan jag ha haft gonorré utan att någon sagt det till mig. Kan de bara operera bort det utan att säga att jag har gonorré? Måste jag inte få veta det, och sedan tala med min pojkvan så att han kan testa sig? Jag trodde att jag “bara” hade cellförändringar. Jag har aldrig haft en könssjukdom!
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är oerhört jobbigt för dig att gå med de här funderingarna och inte kunna få en ordentlig förklaring på en gång. Jag är glad att du har hört av dig och jag hoppas att i någon mån kunna rätta till det här och berätta vad det handlar om.

För det första så orsakas gonorré av bakterier och inte av virus. Av gonorré får man heller inga vårtor. Det kan du alltså koppla bort helt och hållet! Du har för övrigt alldeles rätt i att man ovillkorligen måste informera, behandla, smittspåra och anmäla enligt smittskyddslagen om man känner till att en patient ha gonorré. Detsamma gäller för övrigt också några andra sexuellt överförbara sjukdomar såsom klamydia, syfilis och HIV.

Kondylom däremot är vårtor i underlivet och de orsakas av ett flertal närbesläktade virus av typen humant papillomavirus eller förkortat HPV. Tre av dem vet man kan förekomma också vid cellförändringar på livmoderhalsen vilket är vad din gynekolog syftade på. Kvinnor med kondylom kan ha cellförändringar där man kan hitta någon av dessa virustyper. Men de flesta som har cellförändringar har inga kondylom och vise versa.

Kondylom omfattas inte av smittskyddslagen (och det gör för övrigt inte heller virussjukdomen genital herpes). Om man emellertid skulle hitta någon av de tre nämnda HPV-typerna vid kondylom är det extra viktigt att ta regelbundna cellprov från livmoderhalsen. Det görs också lämpligen med något kortare intervall än vad man annars brukar rekommendera.

Någon könssjukdom har du alltså inte och har heller inte haft! Nu hoppas jag att du på något sätt kan försöka glömma bort det här och berätta för din pojkvän och lugna honom också. Och dessutom, två års negativa prover efter en operation för cellförändringar brukar innebära att allt är borta och att risken för att du ska få några nya förändringar är liten.

Scroll to Top