Nu vill jag flytta 25 mil norrut med barnen!

Jag skilde mig för ett år sedan och har mina söner skrivna hos mig. Deras pappa bor kvar på orten för att ha närhet till...

Jag skilde mig för ett år sedan och har mina söner skrivna hos mig. Deras pappa bor kvar på orten för att ha närhet till barnen. Han har dem varannan långhelg, d.v.s. torsdag kväll till måndag morgon. Vad jag förstår så har vi gemensam vårdnad och nu undrar jag vilka skyldigheter och rättigheter jag har om jag skulle vilja flytta 25 mil norrut. Naturligtvis vill jag ha barnen med mig, men det måste ju diskuteras med deras pappa också. Vad gäller? Vart ska man vända sig? Vi skulle väl kunna göra en överenskommelse utan inblandning utifrån.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Visst kan ni göra “en egen överenskommelse utan inblandning utifrån”, men det förutsätter att ni är helt överens om både flytten och de villkor som kan bli förenade med den. Då ni har gemensam vårdnad om barnen måste en flytt godkännas av båda er föräldrar i samband med flyttningsanmälan till folkbokföringen. Det är självklart viktigt att du så fort som möjligt pratar med barnens pappa om dina planer. Du skriver ingenting om sönernas ålder och antal, men uppenbart är att de har en i vård och fostran engagerad pappa, som har regelbunden kontakt med sina barn och som bor kvar på orten för att ha närhet till dem. Oberoende av barnens ålder – något eller några går kanske i skolan – så är den tidigare uppdelningen knappast möjlig med avståndet 25 mil. Det gäller framförallt att hitta en bra och för alla acceptabel kompromiss på hur icke “boendeföräldern” ska ha möjligheten till generöst umgänge utformad – för sin och barnens skull.

Det som gäller är alltså att du och barnens far måste vara överens om att du eventuellt flyttar tillsammans med barnen. Kan ni inte komma överens finns möjlighet att begära samarbetssamtal på familjerätten. Kan ni inte själva – eller med hjälp – lösa frågan blir det en juridisk tvist som tingsrätten får ta ställning till. Går det så långt så har ni ju själva avhändat er möjligheten att bestämma över barnens boende. Tingsrätten kommer att begära en utredning av socialnämnden, vilken i sin tur försöker utröna vad som är bäst för barnen – och vad de själva vill. Litet beroende på ålder kan ju den fortsatta kontakten med skola, fritidsaktiviteter och kamratkrets väga tungt – ibland tyngre än att bo tillsammans med viss förälder. Jag vill naturligtvis inte avråda dig från att planera en flyttning – den kan ha många goda motiv som grund. Stötestenen kan bli att pappan också vill ha barnen kontinuerligt hos sig. Mitt råd är därför att du pratar med pappan och barnen så fort som möjligt. Alla kanske behöver vänja sig vid tanken – och det kan ta olika lång tid. Du får också ett grepp om ifall det finns hinder på vägen och hur de i så fall ser ut. Lycka till med att finna en för alla bra lösning på era gemensamma planer.

Scroll to Top