Kan man operera bort mödomshinnan?

Jag är en tjej på 19 år som undrar om man kan operera bort mödomshinnan och vad det kostar. Jag kan inte ha samlag med...

Jag är en tjej på 19 år som undrar om man kan operera bort mödomshinnan och vad det kostar. Jag kan inte ha samlag med min kille eftersom det är alldeles för trångt. Jag vet inte vad jag ska göra, för min partner är så snäll och jag vill inte mista honom på grund av detta problem. Vad kan jag göra?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Har dina problem inte löst sig ska du beställa tid för undersökning hos en gynekolog. Eftersom du bara är 19 år kan du också först vända dig till en ungdomsmottagning och be gynekologen där om hjälp. Den s.k. mödomshinnan kan vara allt från det allra vanligaste, nämligen en ytterst obetydlig slemhinnerest vid introiutus (= ingången till slidan) till en kraftigare vägg som nästan täcker ingången. Det här är ovanligt men är det så kan ett mindre ingrepp behöva göras. Likaså kan hjälp behövas med en liten försiktig vidgning om själva introitus är extremt trång.

Det handlar alltså nästan alltid om små ingrepp som görs polikliniskt vilket betyder att du får gå hem efter en stunds vila. Oftast ger man några minuters lätt narkos men lokalbedövning är också ett alternativ. Den här typen av ingrepp räknas som vanlig sjukvård och kostar förljaktligen inte mer än vanlig patientavgift för läkarbesök.

Scroll to Top