Det känns som jag ska kvävas när jag äter

I 20-årsåldern drabbades jag av ett besvärande problem som uppstår i samband med måltiderna. Trots att jag försöker ta små bitar och tugga noga så...

I 20-årsåldern drabbades jag av ett besvärande problem som uppstår i samband med måltiderna. Trots att jag försöker ta små bitar och tugga noga så fastnar maten i halsen. Det känns som om tuggan växer, sitter fast och skapar ett slags kvävningssymtom. Ibland kan jag skölja ner maten med stora klunkar vatten men oftast måste jag resa mig från bordet för att försöka kräkas upp matbiten. Det kan ta upp emot en halvtimma innan jag lyckas och det hela är mycket besvärande. Vid ett tillfälle trodde jag att min sista stund var kommen då en köttbit fastnat i strupen. Men min man lyckades klämma mig runt livet så att den lossnade och kom upp.

Min mor har samma slags problem. Liksom jag fick hon det i vuxen ålder. Vi gissar att det är någon slags ficka på matstrupen som maten fastnar i. Kan det vara så? Kan man göra något åt det?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Ja, det kan faktiskt någon gång finnas en ficka, eller divertikel som det medicinskt kallas, i den övre delen av matstrupen nära svalget. Det blir som en “kräva”. När man ätit en stund fylls denna ficka med mat så att matstrupen trycks ihop och det blir omöjligt att äta mer. Först efter att man kräkts upp maten och tömt divertikeln går det att fortsätta måltiden, just som som du beskriver det.

Åkomman är vanligast hos äldre personer. Orsaken är en svaghet i musklerna upptill i matstrupen. Diagnosen ställs dels genom sjukhistorien, dels genom att man gör en undersökning med kontraströntgen. Doktorn kan också titta ner i matstrupen med en kikare.

Divertikeln kan botas genom en ganska enkel operation. Men det finns även andra åkommor som kan ge problem i halsen i samband med måltider. Vid nervskador kan muskelvågorna i matstrupen, som trycker ner maten till magen, upphöra och maten fastnar på vägen ner. Övre magmunnen kan samtidigt vara krampaktigt sluten. Resultatet blir en slapp, utvidgad matstrupe fylld av gammal mat som inte lyckas glida ner till magsäcken. Den åkomman har det svåra namnet akalasi. Det går att genom en tunn slang med många tryckmätare mäta dina muskelrörelser när du sväljer. Din sväljning kan också filmas med en röntgen-videokamera.

Sväljningssvårigheter kan också förekomma vid struma eller ärr i matstrupen, samt om munnen är torr på grund av brist på saliv. Om maten som fastnat och som du kräks upp är halvsmält och luktar saltsyra så kommer den nerifrån magsäcken. Då kallas tillståndet reflux och beror på en slapp övre magmun.

Jag rekommenderar dig i första hand att söka en läkare med erfarenhet av öron-näsa-halssjukdomar. Uppgiften att din mor har samma besvär är intressant och kan ha betydelse när man utreder orsaken till dina besvär.

Scroll to Top