Vi väntar barn men kärleken börjar suddas ut!

Jag är 30 år gammal och väntar mitt första barn. Jag heltidsarbetar. Pappan är 26 år och engelsman men är uppvuxen och bor i Belgien....

Jag är 30 år gammal och väntar mitt första barn. Jag heltidsarbetar. Pappan är 26 år och engelsman men är uppvuxen och bor i Belgien. Han har nu varit här tre gånger för att stanna men det fungerar inte för honom, trots att han fått ett jobb här i Sverige. Han blir sjuk, illamående och kan inte sova. Han säger att det är nerverna. I och med detta kan vi inte tillsammans glädjas åt graviditeten. Jag är helt färdig när han varit här. Jag bara önskar att han ska åka tillbaka.

Jag undrar vad som händer om jag nu blir ensam i Sverige med barnet. Vad har han för skyldigheter, t.ex. ekonomiskt? Jag har precis köpt en lägenhet. Kan jag få bostadsbidrag för denna? Han vill gärna ta del av barnet och jag vill gärna att han kommer och bor med oss bara han är frisk. Jag orkar inte ta hand om två. Vad ska jag göra? Vår kärlek börjar suddas ut och jag är rädd att det inte kommer att bli lättare med ett nyfött barn.

Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det låter verkligen som en mycket jobbig start på ett föräldraskap. Först och främst önskar jag dig och er mer stabila förhållanden att vara förälder på – oberoende av om pappan framgent ska bo och arbeta i Sverige eller inte. Det kan ju förhoppningsvis vara så att omställningen till ett nytt land, nytt arbete och ett föräldraskap kan vara så stor och omtumlande att den processen kommer att ta tid och inte blir bättre av att den påskyndas. Även om du är full av omsorg om din partner så kan ju hans egna upplevda krav på sig själv kännas övermäktiga. Det kan kännas kränkande för en man att inte klara av de förändringar i tillvaron som han tror att hans medbröder skulle hantera mycket bättre.

Om du kommer att bo och leva ensam med barnet här i Sverige, så har du först och främst rätt till det underhållsstöd som – så gott som alla – ensamstående föräldrar får. Det är f.n. 1.173 kr/mån och därtill kommer naturligtvis barnbidraget. Innan dess måste du medverka till att faderskap och underhållsstöd blir fastställt. Har barnets far dessutom inkomst eller förmögenhet utomlands, så kan du få högre underhållsbidrag som i så fall måste fastställas genom avtal. Ibland kan försäkringskassans utlandsavdelning via konsulatet medverka till det. Om inte får du ta kontakt med advokat för att få hjälp. Har du inte redan gjort det, så vänd dig så snabbt som möjligt till försäkringskassan för att få råd och hjälp att gå vidare.

Beträffande möjligheten till bostadsbidrag så gäller för dig samma villkor som för andra ensamstående mödrar, oberoende av var fadern bor. Det är bara dina ekonomiska förutsättningar som påverkar det. Jag hoppas att din och er just nu labila situation blir påtagligt bättre och lycka till med föräldraskapet.

Scroll to Top