Varför har jag ständig värk efter galloperationen?

I december 96 blev jag akutopererad för gallblåseinflammation med titthålskirurgi. Blåsan som var spänd och full av stenar togs bort. Tidigare hade jag inte ens...

I december 96 blev jag akutopererad för gallblåseinflammation med titthålskirurgi. Blåsan som var spänd och full av stenar togs bort. Tidigare hade jag inte ens vetat om att jag hade gallsten. Men efter operationen har jag haft ständigt ont i magen. Det är en molande värk under höger revbensbåge och värken går ut i ryggen upp mot axeln. Jag måste ta papaverin så fort jag ätit för att stå ut med kramperna.

Läkaren som jag går till säger att gallan rinner bakvänt. Vad betyder detta? Han säger också att många kan få besvär efter en galloperation, och att kramperna beror på att tarmen blåser upp sig. Varför tar man bort gallblåsan när det efteråt kan bli sådana besvär som jag har? Ska jag behöva stå ut med detta eller finns det hjälp att få? Att jämt ha ont i magen tär på humöret. Jag är även glutenintolerant, trots min stränga diet. Kan det på något sätt förvärra gallbesvären?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, din allergi mot gluten är en helt annan sjukdom och förvärrar inte gallbesvären, även om symtomen kan likna varandra. Glutenkänslighet drabbar tarmluddet, som försvinner från tunntarmen. Detta ger diarré, knip i magen och körningar i tarmen. Orsaken är en ren allergi mot gluten som finns i mjöl i maten.

Besvär från gallvägarna känns däremot till höger i magen strax under nedersta revbenet. Efter operation av gallblåsan finns värken kvar i 10-20 procent av fallen. Ibland är då orsaken svår att finna och åtgärda. Men en utredning kan också visa att gallan från levern inte klarar att tömma sig “åt rätt håll”, antingen för att det finns stenar kvar ute i själva gallgången, eller att gallgången är förträngd och ärrig. Möjligen kan orsaken också vara att gallgångens slutmuskel nere vid tarmen är spänd och inte släpper igenom tillräckligt med galla när du ätit.

Gallgången kan undersökas med ultraljud eller ännu bättre med kontraströntgen via kikare ner genom matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen och ut i gallgången. Stenar kan ibland bildas i gallvägarna även efter att blåsan opererats bort. Oftast kan de då tas bort genom kikaren via matstrupen och magsäcken. Samtidigt kan läkaren ev. dela slutmuskeln och öppna gallgången där den mynnar nere vid tunntarmen. Att kirurgerna föredrar att gå in i gallgången genom matstrupen beror på att de helst vill slippa stora bukoperationer, eftersom dessa orsakar ärrbildning med risk för svåra sammanväxningar efteråt.

Ett stopp i gallgången ger förhöjda levervärden i blodet. Proverna visar också om levern är skadad eller om bukspottkörteln, som oftast mynnar tillsammans med gallgången, blivit retad. Just smärtor i ryggen och skuldran kan vara tecken på en irriterad bukspottkörtel. Om proverna är bra så kan man sannolikt utesluta att det skulle finnas några allvarliga fel på gallgången, levern eller bukspottkörteln.

Din akuta gallblåseoperation för 5 år sedan bedömdes vara nödvändig på grund av att din gallblåsa då blivit inflammerad och hotade att spricka. Brusten gallblåseinflammation är en komplikation som läkarna fruktar, eftersom den kan leda till en livshotande bukhinneinflammation med utspridd galla i bukhålan. I vanliga fall brukar läkarna föredra att operera i lugnt skede när patienten tillfrisknat från sitt gallstensanfall. Då är operationen lättare och patienten klarar påfrestningarna mycket bättre.

Gallstenar bildas när man har för hög halt kolesterol i gallan. Anfallen utlöses ofta av måltider med fet mat, ägg och äpplen som sätter fart på de olika tarmhormonerna som styr gallvägarnas sammandragningar. I framtiden kan man kanske bromsa några av hormonerna och på så sätt minska kramperna i gallgången och gallblåsan. I dag får man nöja sig med vanliga kramplösande och smärtstillande mediciner.

Scroll to Top