Vår lilla dotter blir åksjuk – vad gör vi?

Vi har en liten dotter på 2 1/2 år som blir väldigt åksjuk. Det började redan förra sommaren och minskade sedan under de kalla månaderna....

Vi har en liten dotter på 2 1/2 år som blir väldigt åksjuk. Det började redan förra sommaren och minskade sedan under de kalla månaderna. Men så fort värmen kom tillbaka så började hon kräkas igen. Hon har fått åka med tom, halvfull och full mage, men inget hjälper. Hon kräks t.o.m. när hon sover i bilen.

Det som vi provar nu är att stoppa in en hörselpropp i ena örat (det ska tydligen förvilla balanssinnet) och det har blivit bättre men långtifrån bra. Åksjuketabletter och plåster är ju för betydligt större barn, 10-13 år sa de på apoteket. Än så länge går det bra, för när hon väl har kräkts så vill hon in i bilen igen. Men vad gör vi den dagen hon tröttnat på att vara åksjuk? Finns det något vi kan göra?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Åksjuka beror på att balanssinnet i hjärnan kan bli överstimulerat om det samtidigt får för många motstridiga signaler. Normalt håller vi balansen genom att synen och balansorganet i innerörat samarbetar med signaler från muskler och hud som känner av kroppens tyngd. Men vid upprepade onaturliga rörelser kollapsar samarbetet och man blir illamående, kallsvettig och kräks. Sjösjuka är den klassiska formen av åksjuka. När det var storm vet jag att fartygen ibland förr i tiden fick låsa dörrarna till däck för att inte svårt sjösjuka passagerare frivilligt skulle hoppa över bord för att befria sig från sitt lidande. Nu tar nog de hårdast drabbade sjösjukepiller för att undvika sådana risker.

Ungefär 15 procent av befolkningen är särskilt känsliga för åksjuka, så er dotter är inte ensam om sina problem. Ett beprövat förebyggande receptbelagt medel är Lergigan-lösning som även kan ges i liten dos till små barn. Nackdelen är att det samtidigt ger sömnighet. Barn över 6 år kan alternativt pröva en mindre sömngivande medicin som heter Marziné. Även den får man bara på recept. Scopodermplåster som du nämner i ditt brev innehåller ett “belladonna”-liknande medel och bör helt riktigt inte ges till barn under 10 år.

Frisk luft och täta pauser i bilåkandet kan hjälpa lite mot besvären. Lyckligtvis brukar hjärnan i de flesta fall vänja sig så att åksjukan minskar med åren. Låt oss hoppas att det blir så även för er lilla dotter.

Scroll to Top