Jag får ständiga urinvägsinfektioner!

Jag är en tjej på 30 år som under kort tid haft fyra urinvägsinfektioner. Jag tog den sista pencillinkuren för tio dagar sedan och nu...

Jag är en tjej på 30 år som under kort tid haft fyra urinvägsinfektioner. Jag tog den sista pencillinkuren för tio dagar sedan och nu har jag drabbats igen. Det svider inte så mycket men jag måste kissa ofta och det luktar hemskt. Jag har tagit ett test hemma som visar på infektion. Det börjar bli väldigt jobbigt med dessa besvär. Jag får oftast besvär efter samlag men är väldigt noga med min hygien. Jag börjar undra om det är något annat fel som ligger bakom. Vad kan det vara? Kommer jag jämt att tvingas äta penicillin?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Tre till fyra urinvägsinfektioner under ett år brukar innebära att en utredning görs just för att utesluta det du oroar dig för, nämligen att det finns någon annan förändring som bidrar till dina återkommande besvär. I en sådan utredning ingår vissa kompletterande prover samt cystoskopi och njurröntgen. Det kan vara en liten irriterande polyp eller annan slemhinneförändring som gör att bakterier lättare får fäste. Det kan också handla om någon njuråkomma, t.ex. en njursten. Liknande besvär är också vanliga vid en klamydiainfektion.

Av ditt brev blir jag inte riktigt klar över om det enbart är du själv som tagit tester hemma eller om du också varit hos läkare när du haft dina urinvägsbesvär. Har odlingar gjorts alla gångerna så att det är konstaterat att det i urinen funnits bakterier och att de varit känsliga mot de antibiotika du tagit?

Det är inte självklart att det varje gång handlat om samma slags bakterier med samma antibiotikakänslighet. Att dina besvär kommit tillbaka bara tio dagar efter en behandling kan bl.a. betyda, att det rört sig om en blandinfektion med mer än en bakterietyp. Vid upprepade infektioner är det därför extra viktigt att också en kontrollodling tas ett par veckor efter en behandlingskur för att förvissa sig om att alla bakterier är borta. Det är nämligen inte ovanligt – och inte särskilt bra – med s.k. “tysta” urinvägsinfektioner, vilket innebär att det under lång tid kan finnas bakterier i urinvägarna i en liten mängd som inte ger symtom. Kanske behövs annat antibioticum och kanske en längre tids behandling för att få bukt med dem. En långtidsbehandling fortsätts sedan ofta med medicin som gör urinen surare. Det innebär att de flesta bakterier som vanligen förekommer vid urinvägsinfektioner inte längre trivs och att behandlingen så småningom kan avslutas utan att några nya infektioner dyker upp.

Scroll to Top