Det känns som knivhugg i höger sida

Jag är en 16-årig tjej som har problem med min mage. Någon gång då och då så får jag väldigt ont i höger sida av...

Jag är en 16-årig tjej som har problem med min mage. Någon gång då och då så får jag väldigt ont i höger sida av magen, det känns som om man sticker knivar i mig. Ibland har jag haft så ont att jag inte kunnat gå. Jag har varit hos doktorn ett flertal gånger och blivit inlagd på sjukhuset för observation. Men de har skickat hem mig efter några dagar när jag känt mig lite bättre. Nu senast misstänkte de att det kunde vara allt från äggledarinflammation, ägglossning eller att det var blindtarmen som spökade. Även vid de andra tillfällena har de misstänkt blindtarmen men de har inte velat ta bort den eftersom de inte varit helt säkra. Hur säker bör man vara innan man opererar bort blindtarmen?

Jag orkar verkligen inte ha så här ont längre. Läkarna har inte ens gjort ultraljud eller något liknande, de har bara känt på magen och som sagt lagt in mig för observation. De första dygnen har jag fått dropp.

Doktor Helge Löfberg svarar:

När kirurgdoktorerna på akuten är osäkra på diagnosen och du har ordentligt ont i magen så väljer de oftast att lägga in dig för observation. Då kan de upprepade gånger i lugn och ro känna på din mage och jämföra och se om det sker någon förändring. Genom att ta blodprover kan de se om du har en inflammation någonstans i kroppen. En annan sak som de måste utesluta är en graviditet med ett utomkvedshavandeskap. Men det är ju inte så vanligt vid din ålder.

Om läkarna är rimligt säkra på diagnosen blindtarmsinflammation (appendicit) så opererar de bort blindtarmsbihanget genom ett snitt i magen eller genom titthålsoperation. Men att operera utan att ha ordentlig diagnos är vanskligt och fordrar stor erfarenhet och skicklighet hos kirurgen. Det blir väldigt lätt fel och leder sällan till ett fullgott resultat. En sådan åtgärd görs därför endast i ett verkligt nödläge, om man befarar bukhinneinflammation, tarmvred eller någon annan allvarlig komplikation.

Att blindtarmsinflammation återkommer gång på gång är inte vanligt, och du har vid tidigare tillfällen blivit bra utan operation. Den rätta diagnosen i ditt fall är därför sannolikt en helt annan. Ibland kan t.ex. virus i lymfkörtlarna i magen förväxlas med blindtarmsinflammation. Vissa magsjukdomar ses på röntgen, andra vid gynekologisk undersökning eller med ultraljud. Jag skulle rekommendera dig att söka hos en gynekolog för en hälsokontroll, om du inte redan har varit på en sådan undersökning. Lycka till!

Scroll to Top