Hur ska umgänget ske när pappan sitter i fängelse?

Jag behöver ett råd för att det ska bli så bra för mitt barn som möjligt. Barnets pappa sitter i fängelse sedan sex månader och...

Jag behöver ett råd för att det ska bli så bra för mitt barn som möjligt. Barnets pappa sitter i fängelse sedan sex månader och vi besökte honom i början av strafftiden. Men så gjorde han och jag slut och barnet som är 3 år har inte träffat sin pappa sedan dess. Han ska sitta inne i två år. Jag vet inte om jag ska låta barnet träffa honom där en gång i månaden eller om det är bättre att vänta med allt umgänge tills han blir frisläppt. Vad tycker du?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Så fint av dig att vilja göra det bästa för pappan – och framförallt för ert gemensamma barn – även om han avtjänar ett fängelsestraff. I mitt svar till dig förutsätter jag att barnet inte på något sätt har varit brottsoffer och att pappans umgängesrätt inte är förändrad p.g.a. fängelsedomen. Jag kan förstå om det känns svårt för dig att ensam tillsammans med barnet besöka din f.d. på fängelset. Men du har alla möjligheter att låta en tredje person antingen följa med er båda vid besöken eller ensam tillsammans med barnet besöka fadern. Du kan också be om att en kontaktperson från fängelset är närvarande vid besöken. Om du vill att t.ex. en vän till familjen, en farmor eller mormor till barnet ska medfölja som vuxenkontakt, så anmäler du detta till besöksmottagningen på fängelset. Det tar ca en vecka att få vederbörande godkänd och registrerad som besökare och sedan är det bara att till besöksmottagning meddela planerat besök ca en vecka i förväg. Godkännande behöver bara ske före första besökstillfället.

Vid t.ex. fångvården i Malmö har man mycket god erfarenhet av att låta också relativt små barn regelbundet besöka sin förälder – oftast fadern. Det är viktigt inte minst för barnet, att en relation byggs upp och att kontakten sker kontinuerligt. Att mötet sker på ett fängelse har för barnet mindre betydelse – det viktiga är att möten blir av. Inom kriminalvården finns i hela landet en enhet som benämns Nav (nämnden för andlig vård). Där finns tillgång till bl.a. präst och diakon/diakonissa. Dessa medverkar vid behov gärna som stödresurser för båda intagna och anhöriga. De kan också om så önskas närvara vid besökstillfällen. Till Nav är knutet inte bara Svenska kyrkans präster utan också företrädare för andra religioner.

Om fadern har permissioner kan han naturligtvis också träffa sitt barn under dessa. Men då är det viktigt att detta är bestämt redan vid de planeringssamtal som förekommer innan permission beviljas. Personalen på fängelset ska i förväg veta både var man tänker vistas och vem man ska träffa. Lycka till med att hitta en form för kontakt som passar er alla och fungerar framöver.

Scroll to Top