Är knutan i slidgången en svullen körtel?

Jag har upptäckt en knuta i slidgången mot ändtarmen. Den har jag aldrig känt förut så jag blir jätteorolig. Jag är förkyld. Kan det bero...

Jag har upptäckt en knuta i slidgången mot ändtarmen. Den har jag aldrig känt förut så jag blir jätteorolig. Jag är förkyld. Kan det bero på någon svullen körtel? Jag har nyligen gjort ett gynbesök och de upptäckte ingenting då.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Alldeles intill den bakre slidväggen ligger nedre delen av ändtarmen. Det finns bara en tunn vägg emellan. I yngre åldrar är vävnaderna här liksom i kroppen för övrigt litet fastare och mer elastiska. Senare i livet kan det bli en viss förslappning i hela bäckenbotten. Drabbar det slidtaket kan övre delen av slidan med den bakomliggande livmodern sjunka ner. Drabbas framväggen i slidan kan väggen med urinblåsa och urinrör framifrån bukta in i slidan, och om det handlar om bakväggen sker precis samma sak med slidvägg och ändtarm som då buktar in bakifrån.

Tyvärr vet jag inte hur gammal du är, men även om du är riktigt ung kan en fylld ändtarm exempelvis strax före och i samband med toalettbesök bukta in i slidan och kännas som en knuta. Ännu mer påtagligt kan det vara om du skulle vara “hård i magen” och avföringen består av fasta klumpar. Försök känna efter när du just tömt tarmen.

Skulle du vara något äldre och särskilt om du haft en jobbig förlossning, lyfter och bär mycket tungt eller på annat sätt frestar på bäckenbotten extra mycket kan slidväggarna ha blivit litet försvagade och mer eftergivliga. Det kan då räcka med en nysning, en hostattack eller krystning för att slidväggen ska bukta in i slidan som en stor jämn, slemhinneklädd knuta. Du skriver att du är förkyld och kanske har du haft en rejäl hosta. Har du känt knutan i samband med det? Det kan vara början till ett framfall, eller på latin prolaps vilket betyder just frambuktning. För att väggen ska bukta vid ett framfall kan det ibland vara tillräckligt att man reser sig upp. I ryggläge går emellertid de allra flesta framfall spontant tillbaka igen.

Liksom på andra ställen i huden kan man få bölder i underlivet. Vanligen beror det på att gången till en talgkörtel täppts till. Det finns två speciella körtlar strax innanför slidöppningen baktill som kan bli infekterade och resultera i upp till äggstora intensivt ömmande knutor. Men om du hade sådana besvär skulle du troligen ha nämnt det i ditt brev. Att det skulle röra sig om någon annan slags knuta behöver du knappast oroa dig för eftersom du alldeles nyss är undersökt av gynekolog som skulle ha observerat den.

Scroll to Top