Vad ska jag göra åt mina spiralproblem?

Jag har haft hormonspiral i tre år nu men har fortfarande blödningar som ibland varar upp till tre veckor. Jag måste äta CykloF för att...

Jag har haft hormonspiral i tre år nu men har fortfarande blödningar som ibland varar upp till tre veckor. Jag måste äta CykloF för att minska blödningarna. Vad ska jag göra för att komma tillrätta med detta?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Du är verkligen både envis och tålig som under så lång tid stått ut med dessa problem. Det är vanligt att man med spiral får rikligare menstruationer och då kanske måste ta CykloF, Cyklokapron och liknande för att minska blödningsmängden. Men då bör mensen normaliseras och inte bli som din. Dessutom handlar det då vanligen om plastspiraler med eller utan koppartråd men knappast om spiraler med gulkroppshormon, s.k. hormonspiraler. Gulkroppshormon håller tillbaka tillväxt och förtjockning av livmoderslemhinnan vilket för med sig sparsammare mens. Små kladdblödningar mellan mens är vanliga de första 2-3 månaderna efter insättningen och ibland kan mensen då också vara långdragen. Men så här långdragen och riklig som du beskriver bör den knappast vara, åtminstone inte efter så lång tids användande. Det kan vara så att du går med en kronisk infektion i livmodern. Eller att du har polyper eller andra förändringar i livmoderslemhinnan. Det kan också finnas någon annan anledning till att du blöder.

Så här får du inte ha det längre. Ring nu och beställ en gynkontroll. Berätta om dina besvär så kanske du får komma till litet snabbare. Viktigast är att en undersökning blir gjord. Vill du gärna ha spiral är det inte alls omöjligt att man efter behandling av till exempel en infektion eller efter en enkel skrapning kan sätta in en ny spiral som kan fungera alldeles utmärkt, och utan några som helst blödningsproblem.

Scroll to Top