Måste jag sluta att dricka vin?

Jag är en 60-årig kvinna som efter en hälsoundersökning fått besked att mina levervärden var lite för höga. Nu undrar jag om de värdena blir...

Jag är en 60-årig kvinna som efter en hälsoundersökning fått besked att mina levervärden var lite för höga. Nu undrar jag om de värdena blir bestående eller om de kan bli bättre om jag dricker mindre vin? Jag tycker om vin men dricker sällan starksprit.

Ibland har jag lite ont i höger sida under revbenen. Kan det vara besvär från levern? Höjs levervärdena snabbt när man konsumerar alkohol? Kan vissa örttéer höja levervärdena? Jag har inte haft kontakt med någon läkare efter hälsoundersökningen. Eftersom jag bor på en mindre ort vill jag inte söka läkare där vi bor. Inte heller vill jag oroa anhöriga i onödan. Tacksam för svar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

När doktorn gör en vanlig hälsoundersökning och tar blodprov så utförs ofta 5-6 olika analyser som har med levern att göra. Några prov avslöjar om levern är skadad och släpper ut enzymer i blodet. Andra prov visar om levern kan tillverka tillräckligt med nödvändiga äggviteämnen eller om den klarar att rena blodet från slaggprodukter. Slutligen finns det prov som visar om gallgångarna i levern är tilltäppta. Vilka av dina prover som var förhöjda framgår inte av ditt brev och därför har jag svårt att uttala mig om ditt speciella fall.

Gränsen för en skadlig alkoholförtäring är högst individuell. Somliga läkare brukar säga max 2 glas vin om dagen, men uppgifterna varierar. De prov som snabbast ger utslag och snabbt blir normala igen är enzymer som kallas ASAT och ALAT. De ger också utslag vid läkemedelsbiverkan och vid vissa sjukdomar i hjärtat och är ganska ospecifika. Några lite mer alkoholspecifika prover är GT och kolhydratfattigt transferrin (CDT). De stiger först efter ett kraftigare missbruk och sjunker igen några veckor efter det att man rättat till sina dryckesvanor. Läkaren kan också undersöka de röda blodkropparna, som ökar i storlek vid långvarig alkoholkonsumtion.

Alla de här proverna blir normala igen när levern återhämtat sig. Den vanligaste leverskadan är förfettning eller steatos, som vi läkare säger. Då är levercellerna fyllda av fett och levern är förstorad vilket syns vid en ultraljudsundersökning. Om leverförfettningen beror på alkohol försvinner fettet och levern blir helt funktionsduglig igen om man slutar dricka. Men leverförfettning kan även ha helt andra orsaker. Allvarligare alkoholskador förekommer tyvärr också. Levern kan i värsta fall bli inflammerad och levercellerna delvis gå under. Efter flera års överkonsumtion av alkohol riskerar man dessutom att få skrumplever eller cirrhos. Då ligger alla levervärdena fel och man känner sig trött, aptitlös och tappar i vikt. Även cirrhos kan dock ha andra orsaker än alkoholmissbruk.

Det finns mycket riktigt några naturmedel som vid överdriven konsumtion kan ge leverpåverkan. Somliga människor är mer känsliga än andra. Det varnades t.ex. för några år sedan för starkt örtte från Jamaica, som kan täppa till blodkärlen i levern.

Det lönar sig alltid att minska ett för stort alkoholintag. Om du önskar kontrollera proverna en gång till rekommenderar jag att du först tar några vita veckor och helt avstår från vin och sprit. Då slipper du kanske den något känsliga situationen att inför doktorn i detalj redogöra för dina dryckesvanor.

Du undrar också om din värk upptill på högra sidan av buken kommer från levern. Det kan endast en läkarundersökning avgöra. Inom samma område ligger nämligen bukhinnan, grovtarmen och gallblåsan. Dessutom kan man ibland lida av krampsmärtor i buken utan att doktorn kan upptäcka någon organisk sjukdom som orsak till besvären. Eftersom du oroar dig för dina levervärden och värken rekommenderar jag dig att göra en ny läkarkontroll. Om du inte vill söka någon doktor i din hemort kanske du kan beställa tid hos en privatpraktiserande läkare i närmaste större stad.

Scroll to Top