Det blir bråk varje gång dottern ska lämnas!

Min sambo har sin dotter varannan helg. Han åker över 70 mil sammanlagt varje gång för att få träffa henne. Finns det någon lag som...

Min sambo har sin dotter varannan helg. Han åker över 70 mil sammanlagt varje gång för att få träffa henne. Finns det någon lag som säger att det är hans ansvar att betala resorna helt och hållet eller ska båda föräldrarna betala hälften var? Varje gång vi lämnar dottern så har hans exfru sin pappa med sig och han börjar jämt att bråka om allt möjligt och komma med hotelser och allehanda lögner framför barnen. Går det att få något slags besöksförbud för honom? Barnen mår inte bra och jag känner mig väldigt obehaglig till mods av dessa konflikter. Vad kan man göra?
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Generellt sett så ska boendeföräldern alltid försöka medverka till och underlätta för barnet att upprätthålla kontakt med umgängesföräldern. Om avståndet mellan barn och förälder är mer än 10 mil enkel resa kan man vända sig till familjerätten (socialförvaltningen i en mindre kommun) för att få hjälp med att göra en ekonomisk beräkning och skriva avtal om hur mycket varje förälder ska/kan bidraga med till resor. Boendeföräldern bör alltså bidraga till kostnaden om hon/han har ekonomisk möjlighet. Finns inte sådan får den underhållsskyldige föräldern ensam stå för kostnaden.

Så till din fråga om eventuellt besöksförbud för moderns pappa att närvara vid överlämnandet av sitt barnbarn till hennes far. Naturligtvis kan och bör inte något sådant utfärdas. Du skriver om en bråkig och hotfull situation i samband med överlämnandet. Jag vet ingenting om hur din sambos relation med flickans mamma avslutades, men uppenbart är att den inte är helt känslomässigt färdig. Troligen är flickans morfar med som någon form av stöd till sin egen dotter. Jag skulle tro att just din närvaro i sammanhanget bidrager till att situationen blir extra laddad. Du kan med rätt eller orätt upplevas som den som bidrog till splittringen i den “gamla” familjen. Att då med viss regelbundenhet följa med till moderns hem kan uppfattas som en provokation, även om den är oavsiktlig. Du berättar också att ni kommer dit med barnen – dina tidigare och/eller gemensamma. Under alla omständigheter kan ni då ses som en hel, fungerande familj, vilket kan öka belastningen för flickans mamma.

Jag föreslår att ni gör ett försök att låta de biologiska föräldrarna ensamma ta hand om hämtandet och lämnandet av sin dotter. Det tror jag skulle påtagligt neutralisera den laddade situationen. Du och de andra barnen kanske kan ta en promenad, stanna vid ett köpcentra – ja, göra vad som helst utan att närvara vi överlämnandet. Härigenom slipper du själv också att känna dig obehaglig till mods och barnen slipper höra bråk och hotelser. Med stor sannolikhet kommer situationen ganska snabbt att lugna ner sig till glädje för alla inblandade. Inte minst den gemensamma dottern kommer att må bra av att slippa se sina föräldrar i en ständigt återkommande konfliktsituation.

Scroll to Top