Varför har min mens börjat krångla?

Jag blir 40 i år och undrar varför min mens har börjat krångla. Jag går med menssmärtor i slutet av varje månad och kan få...

Jag blir 40 i år och undrar varför min mens har börjat krångla. Jag går med menssmärtor i slutet av varje månad och kan få någon droppe blod men inte mer. Sist jag hade någorlunda mens var i november förra året. Jag har inga symtom pekar på att jag är gravid. Jag har fött två barn som är 12 resp 16 år. I november fick jag medicin mot högt blodtryck samtidigt som jag fick nya p-piller (minipiller). Varför är det så här? Håller jag på att komma in i övergångsåldern?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Med mini-piller är det vanligt att menstruationerna blir sparsamma. De kan t.o.m. upphöra helt vilket kan vara ett problem eftersom mini-piller inte är ett riktigt lika säkert preventivmedel som kombinerade “vanliga” p-piller. Av den anledningen rekommenderas alla minipiller-användare att efter två uteblivna blödningar i följd kontakta sin läkare eller barnmorska. (Bl.a. så är glömske-marginalen lägre för mini-pillerna än för de kombinerade och risken för att de inte skyddar vid kräkningar och diarré är större.)

Dina sparsamma blödningar började efter det du bytt p-piller till minipiller. Att det finns ett samband är ganska troligt. Men samtidigt är din fråga om övergångsåldern inte ointressant. Du är visserligen bara 40 år men det finns kvinnor som kommit i klimakteriet ännu tidigare. Din mens i november, d.v.s. innan minipillerna, säger du “var någorlunda”. Hade du kanske redan då haft krångel? Dina hormonnivåer kan tänkas ligga litet lågt numera och bidra till din reaktion på mini-pillerna. Hur har du mått rent allmänt, fysiskt och psykiskt, under det senaste året? Har det varit annorlunda på något sätt och inte känts riktigt som vanligt tycker jag att du ska ta kontakt med gynekolog för att diskutera om du ska fortsätta som förut eller om du ska prova något annat alternativ.

Scroll to Top