Är det farligt att ha ett för litet hjärta?

Jag läste i tidningen om en man som undrade över ett förstorat hjärta. Jag skulle vilja få veta mera om motsatsen, alltså ett för “litet”...

Jag läste i tidningen om en man som undrade över ett förstorat hjärta. Jag skulle vilja få veta mera om motsatsen, alltså ett för “litet” hjärta. Denna diagnos fick jag när jag var 18 år gammal och sökte läkare för en helt annan åkomma. Doktorn sa efter EKG att jag hade ett alldeles för litet hjärta och det kändes obehagligt att han och hans sköterska skrattade när de sa det. Jag vågade aldrig fråga vad det betydde.

Jag är nu 56 år och har aldrig haft hjärtproblem men mina manliga släktingar har samtliga avlidit i hjärtinfarkt. Jag undrar hur länge ett för litet hjärta orkar? Har storleken betydelse? Jag är inte överviktig och inte rökare.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag kan lugna dig med att ditt hjärta helt säkert har normal storlek. Det finns nämligen ingen hjärtsjukdom som beror på för litet hjärta. Hjärtats storlek följer normalt kroppsstorleken. Ett barn har från början ett litet hjärta som växer och blir större i samma takt som övriga kroppen växer. Min gissning är att EKG-apparaten helt enkelt var fel inställd så att det blev extra små utslag på pappersremsan den gången du blev undersökt. Sådana pyttesmå EKG-markeringar kallas “low voltage” (låg spänning) på medicinskt fackspråk. Doktorn tänkte sig kanske inte för och skojade på ett olämpligt sätt när han såg EKG-pappret, vilket du uppfattade som blodigt allvar och blev oroad.

Ett litet hjärta är ofta skyddat mot hjärtinfarkt eftersom det inte behöver så mycket syre när det arbetar. Ett stort hjärta däremot innehåller mycket muskler och kräver bättre syresättning. Det stora hjärtat är därför känsligare för åderförkalkning och proppar i kranskärlen, vilket kan betyda en ökad risk för hjärtinfarkt.

Nu är det inte bara storleken som har betydelse. Hjärtrytmen och mängden blod som pumpas vid varje hjärtslag spelar stor roll. I framtiden kommer hjärtläkarna att använda ultraljud för att bestämma storleken och bedöma hur hjärtats olika delar fungerar. Metoden kallas eko- eller dopplerundersökning och den ger rätt använd en mycket noggrann information. Ekoundersökningen är bekväm för patienten men kräver i stället stor vana och erfarenhet av doktorn. Vanligt EKG visar däremot den elektricitet som bildas när alla hjärtmuskelcellerna drar sig samman och sedan slappnar av. De olika delarna av hjärtat utför detta arbete i en alldeles bestämd ordning. Om hjärtmuskeln inte mår bra så syns genast en störning i det vanliga EKG-mönstret. Ett stort hjärta med mycket muskler ger större utslag på EKG än ett litet hjärta.

Genom sitt obetänksamma skämt om din hjärtstorlek för 38 år sedan så fick doktorn dig att tro att du hade ett allvarligt hjärtfel. Jag kan bara djupt beklaga det som hände och ber dig härmed om ursäkt å min yrkeskårs vägnar.

Scroll to Top