Blodproppar kan bero på en ovanlig sjukdom

Jag skulle vilja veta mera om fosfolipid-antikropps-syndrom. Det är tydligen en ovanlig sjukdom och det tog lång tid innan jag fick diagnosen. Jag har fått...

Jag skulle vilja veta mera om fosfolipid-antikropps-syndrom. Det är tydligen en ovanlig sjukdom och det tog lång tid innan jag fick diagnosen. Jag har fått stroke två gånger. Den första gick spårlöst förbi, den andra som kom ett halvår senare har gjort mig handikappad. Jag kan inte klara ens de mest vardagliga sysslor. Den enda medicin jag har fått mot sjukdomen är Waran. Finns det något annat att göra mot detta underliga tillstånd? Förekommer det någon forskning om sjukdomen?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sjukdom är ganska nyupptäckt och har ännu inte fått något bra svenskt namn. Den beskrevs första gången i England på 80-talet. Det vanligaste symtomet är att den drabbade ibland har ökad risk att få blodproppar i benen och i olika inre organ. Sjukdomen är såvitt man vet inte ärftlig och inte heller smittsam.

Vanligt är att man insjuknar med en propp i benet eller lungan. Men proppen kan också sitta i en pulsåder och orsaka stroke som hos dig. Tilltäppning av hjärtats kranskärl eller annan inre skada förekommer också. Hos gravida unga kvinnor kan upprepade proppar fastna i moderkakan och orsaka missfall som återkommer vid varje graviditet. Någon annan behandling än den du får, d.v.s. läkemedel som hindrar blodproppar, finns ännu inte. Waran är just en sådan medicin. Lindrigare fall kan ibland få förebyggande Trombyl och gravida kvinnor får blodtunnande Heparinsprutor.

Diagnosen “fosfolipid-antikropps-syndrom” ställs genom speciella tester som görs på ett blodlaboratorium. Sjukdomen bör misstänkas om man får upprepade proppar utan annan känd orsak. Åkomman är inte ovanlig hos patienter som har den reumatiska sjukdomen SLE, men den förekommer också hos människor utan SLE. Forskarna vet att den här sjukdomen har ett samband med ett överaktivt immunförsvar och att alla patienterna har speciella antikroppar mot ett fettämne som kallas fosfolipid och som finns i cellväggarna i kroppen. De här antikropparna påverkar resultatet av flera andra viktiga laboratorieprover på ett störande sätt så att sjukdomen kan förväxlas med en hel rad andra sjukdomar. Därför har den varit svår att diagnosticera. Man förstår nu bättre hur blodpropparna uppstår och forskarna har hittills kartlagt samspelet mellan ett 25-tal olika ämnen i blodet och blodkärlen som på ett komplicerat sätt reglerar balansen mellan blödning och sjuklig proppbildning. Det förekommer alltså mycket forskning kring din ovanliga sjukdom.

Eftersom kunskapen om “fosfolipid-antikropps-syndromet” är ny så är det viktigt att sprida information om åkomman bland både läkare och patienter. Ditt brev bidrar till detta.

Scroll to Top