Vem betalar för gymnasist med eget boende?

Jag skulle vilja fråga om vad som händer när en ungdom flyttar hemifrån utan att ha egen försörjning och fortfarande går i skolan? Det gäller...

Jag skulle vilja fråga om vad som händer när en ungdom flyttar hemifrån utan att ha egen försörjning och fortfarande går i skolan? Det gäller min dotter som har ordnat en egen lägenhet med hjälp av sin pappa. Hon är 18 år och har ett år kvar på gymnasiet. Jag är inte emot att ungdomar flyttar och har ett eget liv, men jag önskade ju att hon bodde kvar hos mig till dess att hon var färdig med sin utbildning. Frågan är, hur står jag juridiskt i denna situation. Vad är jag skyldig att bidra till för hennes boende och försörjning? Det blir jag inte riktigt klok på. Hoppas du kan hjälpa mig.
Familjerådgivare Kerstin Bohm svarar:

Det är verkligen ingen enkel situation du blivit försatt i, genom att din dotter med sin pappas hjälp ordnat och flyttat till en egen lägenhet. Jag hoppas att pappan tar ett stort moraliskt och ekonomiskt ansvar för den situation han nu medverkat till. Enligt föräldrabalken så är föräldrar skyldiga att bidraga till sitt barns försörjning så länge barnet går i gymnasieskolan – dock vanligtvis till högst 21 år. Så länge flickan var bosatt hos dig utgick genom försäkringskassan s.k. förlängt underhållsstöd. Det stödet kommer nu att upphöra eftersom utbetalning förutsätter att barnet är boende hos någon av föräldrarna. Det utgår således aldrig till skolbarn med eget boende.

Ansöka om studiemedel kan – enligt försäkringskassan – en ungdom göra först sedan han/hon fyllt 20 år. Om flickan inte klarar av sitt uppehälle kan hon i vissa fall söka socialhjälp. Det är osäkert om hon får det eftersom hon är studerande. Och om hon får det kommer socialtjänsten i så fall att återkräva er föräldrar på betalning, som ni blir skyldiga att betala efter förmåga. Konsekvenserna av dotterns flytt kommer åtminstone att bli ekonomiskt kännbara för er föräldrar. Jag hoppas att pappan satt sig in i detta innan han hjälpte till med flytten. Om inte ni föräldrar frivilligt stödjer flickan ekonomiskt så kanske hon väljer – eller tvingas – att flytta tillbaks till dig, då hon inser vilken högst begränsad hjälp hon kan förvänta sig av samhället. I bästa fall kanske pappan både kan och vill ta det ekonomiska huvudansvaret för dotterns egna boende.

Scroll to Top